Berichten in Familie
Een nieuwe partner: verandert de hoogte van de kinderalimentatie?

Wegens een eerdere relatiebreuk betaalt of ontvangt u mogelijk kinderalimentatie. Het komt regelmatig voor dat één ouder of beide ouders na verloop van tijd een nieuwe partner krijgt. Als u kinderalimentatie betaalt of ontvangt en u of de andere ouder een nieuwe partner krijgt, kan dit invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.

Meer lezen
Medische behandeling van een kind: toestemming vereist?

Als ouder is het van groot belang te weten dat uw kind gezond is. Op het moment dat uw kind iets mankeert, kan een medische behandeling soms noodzakelijk zijn. Het kan zo zijn dat u als ouder een andere mening over de medische behandeling heeft dan uw kind. Kan de medische behandeling dan alsnog plaatsvinden? 

Meer lezen
Hoe kan ik erkenning en gezag afdwingen?

Het krijgen van een kind brengt rechten en plichten met zich mee. Wanneer u uw kind niet heeft erkend en u ook geen ouderlijk gezag heeft, dan worden veel van deze rechten beperkt. Het kan echter zijn dat de andere ouder niet wil dat u uw kind erkent of dat u geen toestemming voor het ouderlijk gezag krijgt van de andere ouder.

Meer lezen
Kan ik mijn ex-partner de toegang tot de woning ontzeggen?

Na het einde van uw relatie, huwelijk of geregistreerd partnerschap kan het een strijd worden om te bepalen wie in de woning mag blijven. Het kan voorkomen dat u in de woning wil blijven maar uw ex-partner de woning niet wil verlaten. In dit artikel wordt voor u uiteengezet of u het recht heeft om uw-ex-partner de toegang tot de woning te ontzeggen. 

Meer lezen
Beneficiaire aanvaarding van de erfenis: de voor- en nadelen

Het overlijden van een persoon brengt natuurlijk veel verdriet met zich mee. U bent wellicht nog aan het rouwen, maar u moet in de tussentijd ook nog een keuze maken over de erfenis. In dit artikel wordt ingegaan op de (voor- en nadelen van) beneficiaire aanvaarding en hoe het werkt. 

Meer lezen
Geen gezag, geen informatie? Uw recht op informatie als niet-gezaghebbende ouder.

Wanneer u een ouder bent zonder ouderlijk gezag, is het vaak moeilijk om over zaken omtrent uw kind mee te beslissen. U heeft als ouder zonder gezag wel recht op informatie over uw kind. Dit geldt voor zowel informatie van uw ex-partner als voor informatie van derden, zoals bijvoorbeeld de school van uw kind.

Meer lezen
Ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van uw minderjarige kind

Wanneer vanwege gezinsproblemen de ontwikkeling van uw kind in gevaar komt, dan kan er een ondertoezichtstelling (OTS) worden opgelegd. Meestal blijft uw kind tijdens de OTS thuis wonen, maar in sommige gevallen kan het zijn dat de kinderrechter ook een uithuisplaatsing uitspreekt.

Meer lezen