Wat gebeurt er met de koopwoning als ik ga scheiden?

Bij een scheiding of een relatiebreuk komt een hoop kijken. Een hoop emoties, maar ook veel regelwerk. Er moet worden gekeken naar de kinderen, naar de gezamenlijke eigendommen, de huisdieren en dan is er ook nog de koopwoning. Wat gebeurt hiermee? In dit artikel wordt uiteengezet wat er met de koopwoning kan gebeuren na een scheiding of een relatiebreuk. 

Wie is de eigenaar?

Bij een echtscheiding gaat de koopwoning naar de eigenaar. Wie de daadwerkelijke eigenaar is hangt af van de situatie. In beginsel is degene die de woning heeft gekocht de eigenaar van de woning. Dit kan echter veranderen door een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. In dat geval zijn er meerdere mogelijkheden. 

Indien u een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent aangegaan in algehele gemeenschap van goederen, dan bent u allebei voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt daarbij niet uit als een van u de woning voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft gekocht. Dit betekent ook dat u allebei verantwoordelijk bent voor het betalen van de hypotheek. Hiervoor bent u hoofdelijk aansprakelijk. Dit houdt in dat wanneer uw (ex-)partner niet betaalt, u voor het gehele bedrag kan worden aangesproken. 

Het is daarnaast mogelijk dat u in beperkte gemeenschap van goederen een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent aangegaan. In dat geval bent u allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning als u de woning samen heeft gekocht voor of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap of als een van u de woning heeft gekocht tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Wanneer de woning dus door een van u is gekocht voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan is deze partner de eigenaar van de woning.

Een laatste mogelijkheid is dat u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden heeft afgesloten. In deze voorwaarden kan afgesproken zijn wie de eigenaar van de woning is en wie er eventueel mag blijven wonen na de scheiding. In dat geval zijn deze voorwaarden leidend voor de vraag wat er met de koopwoning moet gebeuren.

Allebei eigenaar: en nu? 

De partner die niet de eigenaar is van de woning, zal de woning moeten verlaten. Hierover kunnen andere afspraken worden gemaakt in het echtscheidingsconvenant. Indien u allebei de eigenaar bent van de koopwoning, dan moeten er ook afspraken worden gemaakt. De woning moet worden verdeeld of de woning moet worden verkocht. Wanneer u ervoor kiest om de woning te verkopen, dan kan de winst onderling worden verdeeld nadat een eventuele hypotheekschuld daarvan is betaald. 

Als u besluit om de woning te verdelen, dan moet er eerst worden afgesproken wie er in de woning blijft. Vervolgens moeten zowel de woning als de hypotheek op naam van de blijvende partner komen. Hiervoor is wel de toestemming van de hypotheekverstrekker vereist. Als de bank akkoord gaat en als er overwaarde is, dan moet de blijvende partner de helft van deze overwaarde aan de vertrekkende partner betalen. Dit wordt ook wel uitkopen genoemd. In het geval van onderwaarde moet de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde aan de blijvende partner betalen. Ook hier geldt dat er andere afspraken kunnen worden gemaakt in het echtscheidingsconvenant. Als de hypotheekverstrekker geen toestemming geeft omdat u bijvoorbeeld niet in staat bent om de hypotheeklasten alleen te dragen, en u ook geen andere hypotheekverstrekker kunt vinden, dan zal de woning alsnog verkocht moeten worden.

Wat als we er samen niet uitkomen?

Wanneer het niet lukt om onderling afspraken te maken over de koopwoning, dan kunt u overwegen om een mediator in te schakelen om tot een oplossing te komen. Wanneer dit geen uitkomst biedt, dan kunt u ook een jurist of advocaat inschakelen om u bij te staan tijdens de onderhandelingen. Als ook dit niet lukt, dan kunt u naar de rechter stappen en aan de rechter vragen om een besluit te nemen.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.