Verwerpen van de erfenis: wie betaalt de uitvaart?

Bij het overlijden van een naaste komt er veel op u af, zoals het leegruimen van de woning, het verdelen van de erfenis en het regelen van de uitvaart. Het kan zijn dat u ervoor kiest om de erfenis te verwerpen. Dit betekent dat u niets uit de erfenis krijgt. U ontvangt dan geen bezittingen of geld van de bankrekening van de overledene, maar u hoeft ook geen schulden te betalen. U vraagt zich mogelijk af wat het voor de uitvaart betekent als u de erfenis verwerpt. In dit artikel vindt u het antwoord op uw vragen.

Er zijn erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard

Degene die opdracht heeft gegeven aan de uitvaart is verplicht om de kosten van de uitvaart te voldoen. De opdrachtgever hoeft niet per se een erfgenaam te zijn. In principe wordt de uitvaart betaald uit de nalatenschap. Indien de kosten voor de uitvaart (nog) niet uit de nalatenschap kunnen worden voldaan, dan zal degene die opdracht heeft gegeven aan de uitvaart de kosten uit eigen middelen moeten voldoen. De opdrachtgever kan vervolgens deze kosten verhalen op de andere erfgenamen die de erfenis zuiver hebben aanvaard. Met de zuivere aanvaarding zijn deze erfgenamen immers aansprakelijk geworden voor de schulden van de nalatenschap. 

Als de erfgenamen of andere personen niets voor de uitvaart regelen, zal de gemeente de uitvaart op zich nemen. De gemeente betaalt de uitvaart indien mogelijk vanuit de nalatenschap. Wanneer dit niet genoeg blijkt, kan de gemeente de erfgenamen die de erfenis niet hebben verworpen verplichten om de door de gemeente betaalde uitvaartkosten te betalen. Zijn er geen erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard? Dan kan de gemeente de onderhoudsplichtigen aanspreken. Hierover leest u hieronder meer.

Er zijn geen erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard

Als er geen andere erfgenamen zijn of alle erfgenamen de nalatenschap hebben verworpen, dan zal in principe de gemeente de uitvaart regelen. Let op! Als de gemeente de uitvaart regelt, kunnen erfgenamen die de nalatenschap hebben verworpen soms toch worden verplicht de kosten voor de uitvaart te betalen. Dit geldt voor de zogenaamde onderhoudsplichtigen. Dit zijn de ouders, kinderen, schoonouders, behuwdkinderen (de schoonzoon of schoondochter), stiefouders en stiefkinderen. Als “ouder” telt ook de biologische vader, zelfs als hij het kind niet heeft erkend. Het maakt niet uit hoe goed de band was tussen de onderhoudsplichtige en de overledene. Als u onderhoudsplichtige bent, kan het daarom voordelig zijn om alsnog de uitvaart te regelen, zelfs als u de erfenis heeft verworpen. Over het algemeen is het goedkoper om de uitvaart zelf te regelen dan om het door de gemeente te laten doen. Als u niet onderhoudsplichtig bent, kan de gemeente u niet verplichten om de uitvaart te betalen. U heeft dan geen kosten.

Let wel, het kan zijn dat de erflater in zijn testament afwijkende regels over de kosten van de uitvaart heeft opgenomen. Het is dus van belang om het  testament na te gaan als deze er is. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.