Wat zijn de verschillen tussen bewind, mentorschap en curatele?

U heeft mogelijk wel eens van bewind, mentorschap of curatele gehoord. Deze maatregelen hebben met elkaar gemeen dat ze het doel hebben om iemand te beschermen die zelf niet goed in staat is om beslissingen te nemen over bepaalde zaken, zoals geldzaken of verzorging. In dit artikel wordt uitgelegd wat bewind, mentorschap en curatele precies inhouden en wat de belangrijkste verschillen zijn. 

Bewind

Als u niet voor uw eigen geldzaken kan zorgen, kan u onder beschermingsbewind worden gesteld. Bewind is geschikt voor mensen die moeite hebben met het regelen van hun eigen financiën, bijvoorbeeld door schulden of ziekte. Het bewind kan worden aangevraagd door uzelf, maar ook door naaste familieleden en uw partner. Een bewindvoerder kan een vriend of familielid zijn, maar kan ook een professionele bewindvoerder zijn. 

De bewindvoerder zal alle financiën voor u gaan regelen. Dit betekent onder meer dat u de toestemming van uw bewindvoerder nodig heeft voordat u een grote aankoop doet of voordat u een contract afsluit. Uw bewindvoer kan ook  de door u gedane aankopen ongedaan maken. Op deze manier kan de bewindvoerder u beschermen tegen aankopen en overeenkomsten waar u later spijt van krijgt.

Mentorschap

Een mentor kan persoonlijke zaken voor u regelen. Mentorschap is geschikt voor mensen die geen persoonlijke beslissingen kunnen nemen over hun verzorging, bijvoorbeeld door dementie of een verstandelijke beperking. Mentorschap kan worden aangevraagd door uzelf, maar ook door uw partner en de naaste familie. De mentor kan een particulier zijn, maar kan ook een professionele mentor zijn. Mentorschap en bewindvoering kunnen worden gecombineerd. Mentorschap en bewind kunnen tegelijkertijd worden aangevraagd, maar kunnen ook los van elkaar worden aangevraagd.

Een mentor gaat over persoonlijke beslissingen die zien op verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding en komt op voor uw persoonlijke belangen. Wanneer u onder mentorschap bent geplaatst, kan u beslissingen omtrent uw verzorging dus niet zelf meer nemen. 

Curatele

Wanneer u onder curatele bent gesteld, beslist een curator over uw persoonlijke en financiële zaken. Curatele is geschikt voor mensen die niet of niet meer in staat zijn om eigen beslissingen te nemen, bijvoorbeeld door een stoornis, ziekte of handicap. Een curator kan een particulier zijn, zoals een familielid of partner, maar kan ook een professionele partij zijn. Curatele kan niet worden gecombineerd met bewind of mentorschap. Wel kunnen bewind of mentorschap worden omgezet naar curatele. Wanneer u onder curatele staat bent u handelingsonbekwaam. Dit betekent dat u niet in staat bent om juridische beslissingen te nemen zoals het opstellen van een testament, het aangaan van overeenkomsten en maken van keuzes over zijn zorg. De curator treedt dan op als uw wettelijke vertegenwoordiger. Dit is anders bij beschermingsbewind en mentorschap: in die gevallen blijft u handelingsbekwaam.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.