Medische behandeling van een kind: toestemming vereist?

Als ouder is het van groot belang te weten dat uw kind gezond is. Op het moment dat uw kind iets mankeert, kan een medische behandeling soms noodzakelijk zijn. Ondanks dat u als ouder het beste voor uw kind wilt, kan het zijn dat u als ouder van mening verschilt met de zorgverlener over de medische behandeling van uw kind. Ook kan het zo zijn dat u als ouder een andere mening over de medische behandeling heeft dan uw kind. Kan de medische behandeling dan alsnog plaatsvinden? 

Toestemming

Als ouder heeft u in beginsel het gezag over uw kind. Als gezaghebbende ouder dient u, tot uw kind een bepaalde leeftijd bereikt, toestemming te verlenen voordat uw kind een medische behandeling ondergaat. De leeftijd van uw kind speelt een belangrijke rol bij het bepalen of er al dan niet sprake moet zijn van toestemming voor de medische behandeling van uw kind. 

Tot 12 jaar

Kinderen tot 12 jaar oud mogen niet zelf beslissingen maken als het aankomt op medische behandelingen. Kinderen in deze leeftijdscategorie vallen volledig onder de zeggenschap van hun ouders. U als ouder moet dus beslissen over de medische behandeling. Daarbij hebben u en uw kind recht op informatie omtrent de medische behandeling. De behandelende partij is dus verplicht om aan u en uw kind informatie te verschaffen over bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden tot onderzoek en de voor- en nadelen van een behandeling. 

Ondanks dat u als ouder beslist, dient u de mening van uw kind wel bij uw besluit te betrekken. Op het moment dat u geen toestemming voor de medische behandeling geeft, kan de zorgverlener om vervangende toestemming vragen bij de rechter.  De rechter zal in beginsel toestemming geven wanneer u met het weigeren van de medische behandeling het leven van uw kind in gevaar zou brengen. Het moet dan gaan om een acute, levensbedreigende situatie die vraagt om direct medisch handelen. 

Wanneer de weigering van u als ouder het leven van uw kind in gevaar brengt, kan de zorgverlener de rechter ook vragen om een tijdelijke beperking van het gezag. Hiermee kan de zorgverlener alsnog de behandeling uitvoeren zonder dat daarvoor uw toestemming vereist is. 

Van 12 tot 16 jaar

In de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar moet uw kind zelf ook toestemming geven voor de medische behandeling. Zowel u als ouder als uw kind dienen dus toestemming te geven. In deze leeftijdscategorie wordt naar de mening van het kind geluisterd en mag zonder de eigen toestemming van uw kind in beginsel geen behandeling worden uitgevoerd.

In sommige situaties is de toestemming van enkel uw kind voldoende. Dit is allereerst zo wanneer het niet behandelen van uw kind een ernstig nadeel oplevert, door bijvoorbeeld het ontstaan van een infectie of geslachtsziekte. Ook in de situatie waarin de medische behandeling een goed doordachte en weloverwogen beslissing van uw kind is, zoals het laten uitvoeren van een abortus, is enkel de toestemming van het kind voldoende.

Vanaf 16 jaar

Vanaf 16 jaar heeft uw kind dezelfde patiëntenrechten als u. Kinderen mogen vanaf deze leeftijd zelf beslissingen nemen over hun medische behandeling. Kinderen vanaf 16 jaar beslissen dus zelfstandig en hebben zelfstandig het recht op informatie over de medische behandeling. Als ouder heeft u in principe dus geen recht meer op informatie over de medische behandeling van uw kind, tenzij uw kind hier uitdrukkelijk toestemming voor geeft. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.