Mag ik buiten de schoolvakanties om op vakantie met mijn minderjarige kind?

De maanden juli en augustus zijn bij uitstek de meest populaire  vakantiemaanden. In deze maanden valt de zomervakantie, een periode waarin volop vakantie wordt gevierd. Toch kan het voorkomen dat u misschien niet tijdens de zomervakantie of een andere schoolvakantie, maar op een ander moment met uw minderjarige kinderen op vakantie zou willen gaan. Kan dit zomaar? 

Leerplicht 

Het is niet zomaar toegestaan om uw kinderen van school te houden vanwege een vakantie. Dit is vanwege de leerplicht. Alle kinderen tussen de vijf en zestien jaar oud zijn leerplichtig. Daarnaast moeten ook jongeren zonder een startkwalificatie naar school totdat zij de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt.  Dit is de kwalificatieplicht. Een startkwalificatie is een diploma vwo, havo of mbo van niveau twee of hoger.

Toestemming van de directeur

Toch is het soms mogelijk om buiten de schoolvakanties om op vakantie te gaan met uw kind. Let wel, in de eerste twee weken na de zomervakantie is het nooit toegestaan om met uw kind op vakantie te gaan. Op andere momenten heeft u toestemming nodig van de directeur van de school van uw kind. Deze toestemming moet u acht weken of langer voorafgaand aan de vakantie vragen.  In de Leerplichtwet is bepaald dat de directeur een kind eenmaal per schooljaar vrij mag geven voor maximaal tien dagen. U moet kunnen bewijzen dat het vanwege uw specifieke beroep niet mogelijk is om twee aaneensluitende weken tijdens de reguliere schoolvakanties op vakantie te gaan met uw kind.

Als zelfstandige moet u aantonen dat u een groot deel van uw inkomsten misloopt indien u tijdens de schoolvakanties op vakantie zou gaan. Bent u in loondienst? Dan moet u bewijzen dat u echt niet op een ander moment op vakantie kunt. U kunt dan bijvoorbeeld een verklaring van uw werkgever overleggen waaruit blijkt dat u seizoensgebonden werk heeft. 

In beginsel kunt u dus alleen vrij krijgen buiten de schoolvakanties onder bepaalde voorwaarden. Wanneer u niet voldoet aan deze voorwaarden wordt het afgeraden om alsnog met uw kinderen op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties. 

Gevolgen

Maar wat als u geen toestemming krijgt? Wanneer de directeur geen toestemming wil verlenen en u bent het hier niet mee eens, dan kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. U dient uw bezwaarschrift binnen zes weken in te dienen bij de directeur. Bent u het niet eens met de beslissing op bezwaar, dan kunt u hiertegen in beroep bij de rechter. Het is af te raden om zonder toestemming op vakantie te gaan met uw kinderen. U riskeert dan namelijk een boete. Deze boetes zijn fors. Het gaat om een bedrag van €100,- euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Dit kan oplopen tot een maximaal bedrag van €600,- per gezin voor één week en €900,- per gezin bij twee weken ongeoorloofd vakantie.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.