Wat als ik niet wil dat mijn persoonsgegevens worden bewaard?

Het belang van het waarborgen van de privacy wordt steeds groter. Logisch, want veel (grote) organisaties vragen om uw persoonsgegevens. Maar wat als u wilt dat uw gegevens niet meer door een organisatie bewaard worden? Om uw belangen te beschermen en om te voorkomen dat uw gegevens aan derden mogen worden doorverkocht is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in 2016 in werking getreden. In deze verordening staat een breed scala aan bepalingen, zoals het recht op vergetelheid. In deze blog leest u hier meer over. 

Het recht op vergetelheid uitgelegd

Het recht op vergetelheid komt er op neer dat de betrokkene kan verzoeken aan de organisatie om zijn gegevens te verwijderen. In sommige gevallen is de organisatie zelfs verplicht om de gegevens te verwijderen. U kunt hierbij denken aan uw contact- en adresgegevens. Een voorbeeld van wanneer een organisatie verplicht gegevens moet wissen, is wanneer de wettelijke bewaartermijn is verstreken. Het recht op vergetelheid kent echter ook enkele uitzonderingen.

Uitzonderingen

U kunt zich niet beroepen op het verwijderen van de gegevens als:

  • De verwerking noodzakelijk is voor de vrijheid van meningsuiting. Het recht op privacy en het recht op meningsuiting zijn namelijk gelijkwaardig.

  • De verwerking wettelijk verplicht is, zoals het geval is voor de notaris bij het opstellen van een akte. 

  • De organisatie gegevens verwerkt om het openbaar gezag of een taak van algemeen belang uit te oefenen, wanneer u bijvoorbeeld een aangifte doet.

  • De organisatie de gegevens verwerkt voor een taak van algemeen belang op het gebied van de volksgezondheid, zoals uw ziekenhuis. 

  • De gegevens noodzakelijk zijn voor een rechtsvordering, wanneer u bijvoorbeeld beslag wilt leggen op een schuldenaar.

Hoe verzoek ik tot het wissen van mijn gegevens?

Wanneer u zich wilt beroepen op het recht op vergetelheid en er geen sprake is van één van bovenstaande uitzonderingen, kunt u een verzoek tot het wissen van uw gegevens indienen. Het is nuttig om dit schriftelijk te doen, omdat dit als bewijs kan dienen voor eventuele verdere stappen. In uw verzoek is het praktisch (maar niet verplicht) dat u opneemt wat uw reden is voor het indienen van het verzoek, zoals het intrekken van de toestemming, en dat u zich beroept op artikel 12 en 17 van de Algemene verordening gegevensbescherming. In artikel 17 staat het recht op vergetelheid geregeld. Artikel 12 ziet erop dat u recht heeft op een duidelijk antwoord op uw verzoek.

Het verzoek is afgewezen. Wat nu?

Het kan natuurlijk gebeuren dat de organisatie uw verzoek afwijst. De organisatie is verplicht te vermelden waarom zij het verzoek hebben afgewezen. De organisatie moet soms een afweging maken tussen uw belang en het belang van anderen. In dat geval kan de organisatie soms kiezen voor het belang van anderen, en wordt het verzoek afgewezen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u verzoekt om uw gegevens te wissen en dit ten koste gaat van een crimineel onderzoek dat de politie doet. Mocht er geen sprake zijn van een (algemene) uitzondering, kunt u een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of zelfs naar de rechter toe stappen. 

Autoriteit Persoonsgegevens 

De Autoriteit Persoonsgegevens is een onafhankelijke organisatie die controleert of gegevensverwerkers zich houden aan de AVG. U kunt dus terecht bij de AP als u een klacht heeft over de organisatie die uw persoonsgegevens wellicht niet wilt verwijderen, of voor andere zaken. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.