Waarom kiezen ondernemers voor een eenmanszaak?

Het is donderdagavond en u heeft plots een ingeving voor een geweldig business idee. Na wat wikken en wegen bent u toch overtuigd van het succes dat uw nieuwe onderneming met zich mee kan brengen. Voor het oprichten van een onderneming kunt u uit verschillende vormen kiezen, zoals een onderneming met rechtspersoonlijkheid, een V.O.F. of een eenmanszaak. De eenmanszaak spreekt u op het eerste gezicht het meest aan. Wat zijn nou eigenlijk de eigenschappen van de eenmanszaak? Welke voordelen brengt het met zich mee? In dit artikel wordt toegelicht wat de voordelen zijn van een eenmanszaak en wat de valkuilen zijn waar u op dient te letten.

De eigenschappen van een eenmanszaak

Een eenmanszaak is een onderneming waarbij slechts één eigenaar, de oprichter, mogelijk is. Dit komt doordat de rechtsvorm geen rechtspersoonlijkheid heeft. De oprichter van de eenmanszaak is zelf verantwoordelijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de rechtshandelingen van de onderneming. Voor de oprichting is enkel vereist dat de onderneming wordt ingeschreven in het handelsregister van de KVK. Ook wanneer u een ZZP constructie wenst aan te gaan, moet u een eenmanszaak oprichten. Als u wenst dat uw eenmanszaak ophoudt met bestaan, kan deze simpelweg worden opgeheven. Bij het opheffen dient (fiscaal) te worden afgerekend met de belastingdienst en overige schuldeisers, u blijft anders immers hoofdelijk aansprakelijk voor deze schulden.

De voordelen

De voordelen van een eenmanszaak zien voornamelijk op de oprichting van dit type onderneming. Er zijn immers geen oprichtingseisen naast de inschrijving bij de KVK. Voor een eenmanszaak is geen kapitaalinbreng vereist en er hoeft ook geen akte van inschrijving met statuten te worden geformuleerd. Naast de voordelen op het terrein van inschrijving is een eenmanszaak fiscaal aantrekkelijk voor startende ondernemers.

Door de vrij eenvoudige manier van oprichting, heeft u als startende ondernemer weinig extra opstartkosten. Als de rechtspersoon succesvol blijft, is het ook nog eens mogelijk om de eenmanszaak om te zetten naar een B.V. rechtspersoon. Hierdoor draagt u niet direct de hoge kosten voor het oprichten van een onderneming met eigen rechtspersoonlijkheid, en hoeft u (nog) niet te voldoen aan de wettelijke vereisten voor een onderneming met rechtspersoonlijkheid. Door de mogelijkheid van omzetting, kunt u als ondernemer eerst laagdrempelig en gemakkelijk ervaren hoe succesvol uw onderneming is of kan zijn. 

De nadelen

Een groot nadeel van het oprichten van een eenmanszaak is de afwezigheid van de rechtspersoonlijkheid van de onderneming. Een eenmanszaak is een rechtsvorm zonder eigen rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat de oprichter en ondernemer zelf altijd aansprakelijk en verantwoordelijk is voor de onderneming. Wanneer een eenmanszaak schulden heeft, bent u als ondernemer zelf hoofdelijk aansprakelijk voor deze schuld. Een schuldeiser kan altijd een beroep doen op zowel uw zakelijk als persoonlijk vermogen. Een ander nadeel is dat de eenmanszaak wel gestopt kan worden, maar dat de schulden zullen blijven bestaan zolang er geen eindafrekening en vereffening heeft plaatsgevonden. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.