Een concurrentiebeding: wat als ik mij hier niet aan wil houden?

Een concurrentiebeding is een beding waarbij u als werknemer wordt beperkt in uw vrijheid om na afloop van de arbeidsovereenkomst te gaan werken bij een andere werkgever. Omdat dit een beding van ingrijpende aard is, worden er eisen gesteld aan de geldigheid van het concurrentiebeding en kan het beding in sommige gevallen buiten toepassing worden verklaard. In dat geval hoeft u zich als werknemer niet aan het concurrentiebeding te houden. Hieronder zal worden besproken op welke manieren een concurrentiebeding buiten toepassing kan worden verklaard.

Vereisten

Als uw werkgever een concurrentiebeding van toepassing wil verklaren, moet dit schriftelijk zijn en door u ondertekend worden. Daarbij is het van belang dat een concurrentiebeding alleen van toepassing kan worden verklaard op een arbeidsovereenkomst als u meerderjarig bent. Het concurrentiebeding is anders niet geldig. In de meeste gevallen wordt het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst opgenomen. Het moet in beginsel gaan om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en het moet duidelijk zijn wat de noodzaak is van het overeengekomen concurrentiebeding. Die noodzaak is bijvoorbeeld aanwezig wanneer de werkgever aanmerkelijke schade zal lijden door concurrerende handelingen van u als werknemer. 

Inhoud

Als er een concurrentiebeding wordt overeengekomen, dan moeten de handelingen die hieronder vallen voldoende afgebakend worden. Zo dient de werkgever duidelijk te maken welke activiteiten en werkzaamheden verboden worden. Een concurrentiebeding wordt meestal aangegaan voor bepaalde tijd, zoals een jaar of twee jaar. Een langere termijn zal al snel gezien worden als onredelijk, aangezien u dan te lang wordt beperkt in uw vrijheden om ergens anders aan het werk te gaan. 

Niet-nakoming

U heeft verschillende mogelijkheden om het concurrentiebeding niet te hoeven nakomen. Zo kan u in gesprek gaan met de werkgever en hem verzoeken om geen nakoming van het concurrentiebeding te vorderen. Het is aan te raden om de gemaakte afspraken vervolgens op schrift te zetten.

U kan ook werkzaamheden verrichten die in strijd zijn met het concurrentiebeding, in de hoop dat het beding niet zal worden ingeroepen door de werkgever. Dan bestaat er uiteraard wel een kans dat de werkgever dit toch zal doen. Als de vordering van de werkgever wordt toegewezen, zal u uw werkzaamheden moeten beëindigen. 

Naar de rechter

U kan het concurrentiebeding ook (gedeeltelijk) laten vernietigen door de kantonrechter of schorsing van het beding vragen. U kan bijvoorbeeld de noodzaak van het concurrentiebeding betwisten. Ook kan u stellen dat u onbillijk wordt benadeeld door het beding. 

Bij gedeeltelijke vernietiging of schorsing kan de kantonrechter de plaats, de duur of de aard van de werkzaamheden wijzigen. Het geheel vernietigen zal in beginsel alleen plaatsvinden wanneer het beding niet noodzakelijk is vanwege de bedrijfsbelangen. De vernietiging vindt plaats wanneer u onbillijk wordt benadeeld in uw belang om ergens anders werkzaam te worden, in vergelijking met het belang van de werkgever. Er wordt dus een belangenafweging gemaakt. 

Belangenafweging

Bij het belang van u als werknemer wordt rekening houden met het belang van de vrije keuze van de arbeid, de mogelijkheden tot positieverbetering en de ontwikkelingsmogelijkheden. Ook wordt er gekeken naar het voorkomen van werkloosheid. Daartegenover staat het belang van de werkgever. Daar is voornamelijk relevant of er sprake is van aanmerkelijke schade als gevolg van door u verrichte activiteiten bij het niet nakomen van het concurrentiebeding. Er wordt niet gekeken naar het belang van de werkgever om u in dienst te houden. Als dat het belang is bij het concurrentiebeding, dan zal de rechter vaak de werking van het beding beperken. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.