Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben over mijn bewindvoerder?

Een beschermingsbewindvoerder regelt voor u uw geldzaken. Als u niet tevreden bent met uw bewindvoerder of wanneer u vindt dat uw bewindvoerder onbetrouwbaar is, dan zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen. In dit artikel wordt uitgelegd wat u kunt doen. 

Klacht indienen

Als u niet tevreden bent met uw bewindvoerder, dan is het verstandig om daarover eerst in gesprek te gaan met de bewindvoerder zelf. Het is natuurlijk fijn als u er onderling uit kan komen. Als dit niet helpt, dan kunt u een klacht indienen. Dit kan allereerst bij de bewindvoerder zelf. Wanneer ook dit geen uitkomst biedt, dan kunt u een klacht indienen bij de kantonrechter. U kunt uw klacht indienen bij de rechtbank die uw bewind onder toezicht heeft. Uw bewindvoerder zal een kopie van de klacht ontvangen en de bewindvoerder krijgt de mogelijkheid om met een brief op uw klacht te reageren. Nadat u uw klacht heeft ingediend, zal de rechter uw klacht beoordelen. Indien de rechter het nodig acht, zal u een uitnodiging ontvangen om naar de rechtbank te komen. Dit zal ongeveer vier tot zes weken zijn nadat u uw klacht heeft ingediend. De rechter zal u vragen om uw klacht toe te lichten. Wanneer de rechter van oordeel is dat u gelijk heeft, dan zal de rechter bepalen hoe de situatie moet worden opgelost door de bewindvoerder. 

Andere bewindvoerder

Als u geen vertrouwen meer heeft in uw huidige bewindvoerder, dan kunt u ook een verzoek indienen bij de kantonrechter om een andere bewindvoerder aan te stellen. In een verzoekschrift vraagt u de kantonrechter om een andere bewindvoerder aan te stellen. U kunt zelf een andere bewindvoerder voorstellen, zolang u bij het verzoekschrift een bereidverklaring van de voorgestelde bewindvoerder meestuurt. Ook moet er een akkoordverklaring van uw huidige bewindvoerder worden meegestuurd. Voor het aanvragen van een andere bewindvoerder moeten goede redenen zijn. De kantonrechter oordeelt daarover. Als de kantonrechter dit nodig acht, kunt u uitgenodigd worden om voor de rechtbank te verschijnen. 

Aansprakelijk stellen bewindvoerder

Een stap verder dan het indienen van een klacht over uw bewindvoerder, is het aansprakelijk stellen van uw bewindvoerder. Als uw beschermingsbewindvoerder bijvoorbeeld structureel verkeerde keuzes maakt waardoor schade ontstaat in uw vermogen, dan kan uw bewindvoerder mogelijk aansprakelijk worden gehouden voor deze schade. De bewindvoerder dient zijn zaak namelijk als goed bewindvoerder te verrichten: er rust een zorgplicht op de bewindvoerder. Vast moet staan dat de bewindvoerder te kort is geschoten in de zorg van een goed bewindvoerder. De tekortkoming moet de bewindvoerder wel kunnen worden toegerekend. Wat zorg van een goed bewindvoerder precies inhoudt, hangt af van de omstandigheden van het geval. Een voorbeeld van het tekortschieten is als uw bewindvoerder de huur niet betaalt, terwijl daar wel geld voor was.

U heeft dus verschillende mogelijkheden als u niet tevreden bent met uw bewindvoerder. Afhankelijk van de ernst van de situatie, kunt u een klacht indienen of uw bewindvoerder zelfs aansprakelijk stellen. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.