Wie is aansprakelijk als ik schade lijd door een bedrijfsongeval?

Een ongeluk op de werkvloer zit in een klein hoekje. U kunt bijvoorbeeld struikelen of een machine functioneert niet goed waardoor u letsel oploopt. Het is natuurlijk vervelend als er fysiek letsel is, maar er kan daarnaast ook sprake zijn van financiële schade. Dit kan bijvoorbeeld uw eigen risico van de zorgverzekering zijn, maar dit kunnen ook andere kosten zijn die niet worden vergoed vanuit de zorgverzekering, zoals kosten voor de mogelijke revalidatie na het bedrijfsongeval. Daarnaast kunt u denken aan inkomen dat u misloopt omdat u (tijdelijk) niet in staat bent om te werken. Een andere - vaak vergeten - schadepost is de emotionele schade zoals pijn, verdriet en/of angst. De vraag is of uw werkgever aansprakelijk is voor deze schade. Vaak is dit het geval.

Aansprakelijkheid en zorgplicht werkgever

Voor werkgeversaansprakelijkheid staan specifieke artikelen opgenomen in de wet. In één van deze artikelen is geregeld dat als het bedrijfsongeval plaatsvindt tijdens de werktijd én de werkgever zijn zorgplicht geschonden heeft, de werkgeversaansprakelijkheid in principe vaststaat. Zelfs ZZP’ers of vrijwilligers kunnen onder bepaalde omstandigheden een beroep doen op het desbetreffende wetsartikel.

De werkgever heeft dus een wettelijke zorgplicht waaruit voortvloeit dat hij aansprakelijk is voor schade die u als werknemer op de werkvloer en tijdens werktijd oploopt. De wet bepaalt dat de werkgever aansprakelijk is als hij heeft nagelaten om de vereiste voorzorgsmaatregelen te nemen die werknemers een veilige werkplek biedt. Dit houdt onder andere in dat de werkgever verantwoordelijk is voor het inrichten van de werkplek, het verschaffen van deugdelijke beschermingsmaatregelen en het geven van duidelijke instructies. 

Uitzondering op de aansprakelijkheid

Uw werkgever is niet altijd aansprakelijk voor de schade bij een bedrijfsongeval. Als de werkgever kan aantonen dat aan alle (wettelijke) voorzorgsmaatregelen is voldaan, dan ligt de aansprakelijkheid bij de werknemer zelf. Dit zou het geval kunnen zijn als u als werknemer de veiligheidsinstructies bewust negeert en/of als u zich roekeloos gedraagt. Hiernaast kan de werkgever zich verweren door aan te tonen dat er geen sprake is van letselschade of dat het letsel niet is opgelopen op de werkvloer of tijdens de werktijd. In dit geval moet de werknemer bewijzen dat het letsel wel op de werkvloer of tijdens werktijd is ontstaan. Als de werknemer dit kan bewijzen, dan verschuift de bewijslast weer naar de werkgever. 

Schadevergoeding claimen 

Indien er geen of gebrekkige voorzorgsmaatregelen zijn, is de werkgever dus in beginsel aansprakelijkheid voor uw schade. Om deze schade te kunnen verhalen, dient u als werknemer uw werkgever aansprakelijk te stellen. De bewijslast ligt in dit geval bij de werkgever. Dit houdt in dat de werkgever moet bewijzen dat hij aan alle voorzorgsmaatregelen heeft voldaan. Als de werkgeversaansprakelijkheid is vastgesteld, dan heeft u recht op schadevergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om uw kosten te compenseren die door het bedrijfsongeval veroorzaakt zijn. Hieronder wordt naast de materiële schade ook de immateriële schade verstaan, zoals psychische schade of gederfde levensvreugde. Deze schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.