Wat zijn mijn rechten als mijn verhuurder de woning wil renoveren?

Veel woningen zijn na verloop van tijd toe aan een renovatie. Dit kan ook het geval zijn bij uw huurwoning. Wanneer uw huurwoning toe is aan een renovatie, zal dit voor rekening komen van uw verhuurder. Een renovatie kan echter ook gevolgen hebben voor u. Zo kan het voorkomen dat u de woning tijdelijk zal moeten verlaten. In dit artikel leest u wanneer de verhuurder over mag gaan tot renovatie en wat u rechten zijn bij de renovatie van uw huurwoning.

Een redelijk voorstel

Er wordt gesproken van een renovatie als het gehuurde nieuwe voorzieningen krijgt waardoor u meer wooncomfort krijgt. Uw verhuurder zal voor het renoveren met een redelijk renovatievoorstel moeten komen. In beginsel zal u akkoord moeten gaan met het voorstel wanneer deze redelijk is. Een voorstel kan onder meer redelijk geacht worden wanneer uw verhuurder u ten tijde van de renovatie een andere woonruimte of een vergoeding aanbiedt, zoals een verhuiskostenvergoeding of een vergoeding in de vorm van een tijdelijke huurverlaging. Indien u niet akkoord gaat met het renovatievoorstel, dan is het verstandig om dit schriftelijk aan te geven. Uw verhuurder zal de rechter in dat geval om toestemming moeten vragen. Uw verhuurder zal vervolgens bij de rechter moeten aanvoeren dat het gaat om een redelijk renovatievoorstel. 

Renovatie van meerdere woningen

Het kan ook voorkomen dat meer dan tien woningen gerenoveerd dienen te worden. In dat geval heeft uw verhuurder niet de toestemming van alle bewoners nodig. Uw verhuurder moet dan van minimaal 70% van de bewoners toestemming krijgen voor een renovatie. Indien uw verhuurder van minder dan 70% van de bewoners toestemming heeft gekregen, zal uw verhuurder de rechter moeten vragen om toestemming. Ook hier moet uw verhuurder laten blijken dat het een redelijk renovatievoorstel betreft. Indien meer dan 70% van de bewoners toestemming heeft gegeven voor de renovatie, zal uw verhuurder in beginsel mogen renoveren. U heeft dan wel de mogelijkheid om binnen acht weken nadat het nieuws dat 70% van de bewoners toestemming heeft verleend is aangekomen een procedure te starten bij de rechter. Zo kunt u alsnog proberen om de renovatie tegen te gaan. Het is echter wel aan u om te bewijzen waarom de renovatie niet plaats zal moeten vinden. 

Verhuiskostenvergoeding

Het kan zo zijn dat u tijdens de renovatie niet langer in uw huurwoning kan verblijven. De verhuurder is in dat geval gehouden om u een verhuiskostenvergoeding te betalen. Hoeveel de verhuiskostenvergoeding zal bedragen, hangt af van de omstandigheden van het geval. Zo hoeft uw verhuurder maar één keer een verhuiskostenvergoeding te voldoen wanneer er sprake is van een wisselwoning. De verhuurder kan ook een aanbod doen om de verhuiskostenvergoeding om te zetten in natura en om u dus op een andere manier te helpen. U hoeft met dit aanbod niet akkoord te gaan. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.