Uit dienst met een vaststellingsovereenkomst?

We krijgen er regelmatig vragen over: de vaststellingsovereenkomst. Met een vaststellingsovereenkomst bereikt u met uw werkgever wederzijdse instemming over uw ontslag en wordt in principe de gehele afwikkeling van het einde van uw dienstverband geregeld. In dit artikel wordt uitgelegd wat uw rechten zijn in deze fase en wat u kunt doen als u (opeens) een vaststellingsovereenkomst van uw werkgever krijgt.

Allereerst - en dat is meteen ook de belangrijkste en eerste vraag die u zichzelf moet stellen - kunt u zich vinden in het ontslag? Houd altijd goed in gedachten dat u nergens voor hoeft te tekenen als u in dienst wil blijven. Met het ondertekenen van de overeenkomst, stemt u namelijk zelf in met uw eigen uitdiensttreding.

WW-uitkering

Op nummer 1: de WW-uitkering. En dan specifiek of u als werknemer na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst recht heeft op een WW-uitkering. In principe kan er in sommige gevallen aanspraak gemaakt worden op een WW-uitkering als het dienstverband met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. Het is echter zeer belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst op dit punt wel aan een aantal voorwaarden voldoet. De belangrijkste zijn:

  • Het initiatief van de beëindiging komt van de werkgever.

  • Er is geen dringende reden voor het ontslag.

  • De ontslagreden is neutraal geformuleerd.

Opzegtermijn

Wat ook belangrijk is, is het naleven van de juiste opzegtermijn. Het UWV gaat pas over tot het betalen van een eventuele WW-uitkering als de zogenoemde fictieve opzegtermijn is verstreken. Dit is de opzegtermijn waar de werkgever rekening mee had moeten houden. Tijdens deze opzegtermijn is het dus aan te raden dat de werkgever het loon doorbetaalt, ongeacht of u nog moet komen werken of niet. U kunt namelijk ook vrijgesteld worden van werk. Al deze afspraken dienen opgenomen te worden in de vaststellingsovereenkomst. U kunt hier dus over onderhandelen met uw werkgever.

Transitievergoeding

Een transitievergoeding is een vergoeding waar u als werknemer recht op heeft als uw arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door de werkgever. In beginsel dient sprake te zijn van onvrijwillig ontslag. Bij een vaststellingsovereenkomst is er meestal geen sprake van een onvrijwillig ontslag, waardoor de werkgever dan ook niet verplicht is om een transitievergoeding te betalen. Echter, In de praktijk komt het zeer regelmatig voor dat er wél een transitievergoeding uitbetaald wordt. Het is immers een onderhandelingsfase waarbij u met uw werkgever het opnemen van een vergoeding kunt overeenkomen. De transitievergoeding dient dan wel expliciet in de vaststellingsovereenkomst opgenomen te zijn. 

Bedenktijd

Tot slot heeft u als werknemer een bedenktijd na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst. Heeft u spijt van het ondertekenen van de overeenkomst en wilt u deze ontbinden? Dan kan dat door binnen twee weken schriftelijk de werkgever hiervan op de hoogte te brengen. De bedenktijd dient ook expliciet in de vaststellingsovereenkomst vastgelegd te worden. Wordt hier geen melding van gemaakt? Dan bedraagt de bedenktijd drie weken.

Dit is zomaar een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een vaststellingsovereenkomst. Indien u een vaststellingsovereenkomst heeft ontvangen van uw werkgever, is het belangrijk om de overeenkomst na te laten kijken door een jurist op juistheid. Wij kunnen u helpen bij het controleren van de vaststellingsovereenkomst.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.