Wat is bijzondere bijstand?

Het kan gebeuren dat u onvoorziene kosten heeft die u niet kunt betalen. Voor sommige kosten kunt u bij uw gemeente bijzondere bijstand aanvragen. Dit is een gift of een rentevrije lening waarmee u de kosten kan betalen. In dit artikel vindt u meer informatie over de bijzondere bijstand.

Wanneer kan ik bijzondere bijstand aanvragen?

Om bijzondere bijstand aan te vragen, moet u 18 jaar of ouder zijn en bovendien moet u rechtmatig in Nederland verblijven. U bent dus Nederlands staatsburger of u heeft een geldige verblijfsvergunning. Heeft u geen geldige verblijfsvergunning, dan komt u dus niet in aanmerking voor bijzondere bijstand. Daarnaast moet u de kosten niet zelf kunnen betalen. Uw inkomen of eigen vermogen mag dus niet te hoog zijn.

Wat voor kosten?

Een belangrijke voorwaarde is dat uw kosten aantoonbaar, onvoorzien en noodzakelijk zijn. U moet de kosten hebben gekregen door bijzondere of dringende omstandigheden. Als u al lang van de kosten afwist en hier rekening mee had kunnen houden, kunt u daar dus geen bijzondere bijstand voor krijgen. Ook moeten de kosten niet op een andere manier vergoed kunnen worden. Uw gemeente zelf kan ook nog extra eisen aan de kosten stellen. Neemt u hiervoor contact op met uw gemeente of kijk op de website van uw gemeente.

Kosten zoals...

Een aantal voorbeelden waarvoor u bijzondere bijstand kunt aanvragen is een advocaat, een gehandicaptenparkeerkaart, een grote aankoop voor iets dat u op de lange termijn kan gebruiken en voor medisch noodzakelijke kosten. Als u een bijzondere bijdrage wenst voor een advocaat, kunt u uw advocaat vragen om u daarmee te helpen. Voor alimentatie of boetes kan u geen bijzondere bijstand krijgen.

Hoe vraag ik bijzondere bijstand aan?

U kunt de bijzondere bijstand aanvragen bij uw gemeente. De gemeente moet binnen acht weken op uw aanvraag reageren. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, dan mag de gemeente zelf bepalen of u een lening of gift krijgt. Als u niet aan de voorwaarden van uw gemeente voldoet, kan uw aanvraag worden afgewezen. Als de gemeente uw aanvraag afwijst, kunt u daar actie tegen ondernemen. U kunt binnen zes weken na de afwijzing in bezwaar. Probeert u dan zo duidelijk mogelijk uit te leggen waarom u het niet eens bent met de gemeente en waar mogelijk hier bewijs voor te leveren.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.