Wat kan ik doen tegen het afnemen van mijn DNA na een veroordeling?

Indien u in het verleden bent veroordeeld voor een misdrijf, dan is het mogelijk dat u wordt verplicht uw DNA af te staan. Dit is voornamelijk met het doel om recidivisten (veelplegers) makkelijker te kunnen opsporen en vervolgens te kunnen veroordelen. Dat u DNA moet afstaan kan zeer ongepast voor u voelen, zeker als u het delict ver in het verleden of als minderjarige heeft gepleegd. Als uw DNA is afgenomen, komt dit in een databank terecht. In dit artikel vindt u informatie over wat u hiertegen kunt ondernemen.

Wanneer mag mijn DNA worden afgenomen?

U bent opgeroepen om uw DNA af te geven, omdat de officier van justitie hiervoor een bevel heeft gegeven. De officier van justitie mag dit niet zomaar doen. Om uw DNA te mogen afnemen, moet u zijn veroordeeld voor een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is. Hierbij kunt u denken aan mishandeling, bedreiging en roekeloos rijgedrag in het verkeer. Dit geldt voor zowel volwassenen als minderjarigen. Ook als u het delict als minderjarige heeft gepleegd, kan uw DNA dus worden afgenomen. Er geldt bovendien geen tijdslimiet voor het afnemen van uw DNA. Zelfs als u vele jaren geleden bent veroordeeld, is het in principe mogelijk om uw DNA af te nemen. Uw DNA wordt tussen de 20 en 30 jaar bewaard in de databank, afhankelijk van de ernst van het misdrijf, de duur van de opgelegde straf en van hoe vaak u al bent veroordeeld.

Ik wil mijn DNA niet afgeven

U kunt goede redenen hebben om uw DNA niet af te willen geven. Tegen de DNA-afname zelf is echter geen bezwaar mogelijk. Indien u een oproep tot DNA-afname negeert, dan kunt u zelfs worden aangehouden. Wat kunt u dan wel doen? Nadat uw DNA is afgenomen, heeft u twee weken om in bezwaar te gaan tegen het opslaan van uw DNA-profiel. Dit doet u bij de rechter die de uitspraak deed. Als u bezwaar maakt, zult u aan de rechter aannemelijk moeten maken dat de aard van uw misdrijf of de bijzondere omstandigheden waaronder u het misdrijf heeft gepleegd, het onnodig maakt om uw DNA af te nemen. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, zal uw afgenomen DNA worden vernietigd. 

Als u geen bezwaar maakt tegen het opslaan van uw DNA, dan zal uw DNA-profiel pas worden vernietigd als de wettelijke bezwaartermijn (van 20 of 30 jaar) is verstreken of als het Openbaar Ministerie daartoe opdracht geeft. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.