De (grote) gevolgen van liegen tijdens een sollicitatieprocedure

Tijdens de sollicitatieprocedure moet de werkgever kunnen beoordelen of u geschikt bent voor de functie waarvoor u solliciteert. Eerlijkheid is daarbij natuurlijk van belang: u mag in principe niet liegen tijdens de sollicitatieprocedure. Wat nu als u dat wel doet? En zijn er verschillen tussen een kleine leugen en het vervalsen van bijvoorbeeld een diploma? In dit artikel wordt uiteengezet wat de gevolgen kunnen zijn van het liegen tijdens de sollicitatieprocedure. 

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet heeft voor u als werknemer vergaande consequenties: u heeft per direct geen recht meer op loon, u heeft geen recht op een transitievergoeding en er kan door de werkgever een schadevergoeding van u gevorderd worden na het ontslag. Ook heeft u na een ontslag op staande voet geen recht op een WW-uitkering. Omdat ontslag op staande voet dus vergaande consequenties heeft, zijn er strenge voorwaarden aan het ontslag op staande voet verbonden. Er moet sprake zijn van een onmiddellijke opzegging vanwege een dringende reden. Een leugen tijdens de sollicitatieprocedure kan in sommige gevallen worden aangemerkt als een dringende reden voor ontslag op staande voet. Het moet dan gaan om een zeer ernstige leugen. Er worden in de wet drie typen leugens benoemd die een ontslag op staande voet rechtvaardigen, maar dit zijn slechts voorbeelden. Er zijn dus ook ander type leugens denkbaar die een ontslag op staande voet kunnen rechtvaardigen.

Het eerste voorbeeld is het vervalsen van diploma’s, getuigschriften van oud-werkgevers, of uw cv. Bij het vervalsen van het cv is het wel belangrijk dat het gaat om een ernstige vervalsing, bijvoorbeeld ervaring benoemen die u helemaal niet heeft. Een verkeerde einddatum van werk kan bijvoorbeeld niet worden aangemerkt als een dringende reden. Indien u in ernstige mate de bekwaamheid of geschiktheid blijkt te missen voor uw werk, dan kan dat ook aangemerkt worden als een dringende reden voor ontslag op staande voet. Als u bijvoorbeeld verteld heeft dat u een diploma heeft behaald maar dit niet waar is, dan kan u niet geschikt zijn voor de functie die u verkregen heeft. 

Het tweede type leugen dat door de wet wordt aangemerkt als dringende reden voor ontslag op staande voet is liegen over de wijze waarop de vorige arbeidsovereenkomst is geëindigd. Indien u dus bij de vorige werkgever ontslagen bent op staande voet, maar u aan uw nieuwe werkgever vertelt dat u via een vaststellingsovereenkomst uit dienst bent getreden, dan kan dit worden aangemerkt als dringende reden. 

De werkgever zal altijd moeten bewijzen dat er sprake is van een dringende reden indien u het ontslag op staande voet aanvecht bij de rechter. Er zal dus door de werkgever aangetoond moeten worden dat de leugen in zodanig verband staat met uw functie, dat er sprake is van een dringende reden. Of dat het geval is, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. 

Opzegging van de arbeidsovereenkomst

De werkgever kan u ook ontslaan als de leugen tijdens de sollicitatieprocedure niet als dringende reden kan worden aangemerkt, maar toch dermate ernstig is dat het tot gevolgen kan leiden. Er moet dan toestemming voor het ontslag gevraagd worden aan de kantonrechter. De kantonrechter zal deze toestemming alleen verlenen als daar een redelijke grond voor is. Het liegen tijdens de sollicitatieprocedure kan bijvoorbeeld leiden tot een verstoorde arbeidsverhouding, wat een redelijke grond is voor ontslag. Ook kan het liegen worden aangemerkt als verwijtbaar handelen van de werknemer, dit kan ook worden aangemerkt als een redelijke grond. De laatste redelijke grond waaraan voldaan kan zijn indien men liegt tijdens de sollicitatieprocedure is dat uit de leugen blijkt dat u niet geschikt bent om de overeengekomen arbeid te verrichten. Ook hier geldt dat de werkgever wel moet bewijzen dat er de redelijke grond vervuld is door de leugen tijdens de sollicitatieprocedure. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.