Recht op thuiswerken of verplicht naar kantoor?

Sinds het coronavirus zijn mensen massaal gaan thuiswerken. Als geen strenge coronamaatregelen gelden, heeft u als werkgever de ruimte om uw werknemers weer naar kantoor te laten komen. Maar wat als uw werknemers graag thuis willen blijven werken? Kunt u uw werknemers verplichten om naar kantoor te komen of hebben uw werknemers juist het recht om thuis te werken? 

De mogelijkheid tot thuiswerken

In de wet staat niet zoiets als het recht op thuiswerken opgenomen. Een werknemer kan u wel schriftelijk verzoeken om thuis te mogen werken. Dit doet de werknemer minimaal twee maanden voor de datum waarop hij of zij thuis wil gaan werken. Op grond van de wet bent u verplicht het verzoek te overwegen als uw werknemer minstens 26 weken in dienst is op moment dat het verzoek in zal gaan én u minimaal 10 werknemers in dienst hebt. Dit betekent dat als u minder dan 10 werknemers in dienst hebt, u het verzoek zonder meer mag afwijzen.

Toe- of afwijzing van het verzoek

Na het verzoek van de werknemer zal u eerst in overleg moeten gaan met uw werknemer. Belangrijk: laat vervolgens niet later dan één maand van tevoren schriftelijk aan u uw werknemer weten of u al dan niet met het verzoek instemt. Deze termijn dient u goed in de gaten te houden, want als u te laat of niet reageert dan wordt het verzoek van uw werknemer in beginsel ingewilligd. Als u het verzoek afwijst, bijvoorbeeld vanwege roostertechnische redenen, dan moet u dit bij de schriftelijke afwijzing vermelden. 

Uw beslissing herzien

Het kan voorkomen dat u uw werknemer toestemming heeft gegeven om thuis te werken, maar dat de situatie inmiddels is veranderd waardoor thuiswerken niet langer wenselijk is. U heeft er dus (weer) belang bij dat uw werknemer op kantoor komt werken. Volgens de wet heeft u dan het recht om uw beslissing te herzien. Dit houdt in dat u uw toestemming voor het thuiswerken in kan trekken of kan wijzigen. U moet uw beslissing met uw werknemer bespreken en vervolgens schriftelijk laten weten dat u uw beslissing heeft herzien en wat de reden hiervan is. Het is dan ook verstandig om goed te onderbouwen waarom het niet meer mogelijk is om uw werknemer thuis te laten werken. 

Een veilige werkplek

U kunt dus in beginsel zelf kiezen of uw werknemer thuis of op kantoor werkt. Let wel, u heeft de plicht om te zorgen dat uw werknemers een veilige werkomgeving hebben. Volgens de wet mag een werkplek geen risico’s voor de gezondheid opleveren. Deze verplichting geldt voor zowel het werken op kantoor als thuis. Werkt uw werknemer thuis? Dan is het verstandig om bijvoorbeeld na te gaan of de werknemer een ergonomische werkplek heeft.

Werknemer weigert op kantoor te werken

Uw werknemer moet in principe uw instructies opvolgen. Het kan desondanks toch voorkomen dat uw werknemer weigert om naar kantoor te komen. Het is in dat geval allereerst verstandig om samen in gesprek te gaan. Als uw werknemer ondanks uw instructies er toch voor kiest om niet naar kantoor te komen, kan dit mogelijk als werkweigering worden gezien. U kunt dan maatregelen nemen zoals bijvoorbeeld een officiële waarschuwing of zelfs overgaan tot ontslag. Het is overigens niet verstandig om gelijk over te gaan tot ontslag, omdat dit in sommige situaties niet gerechtvaardigd en/of toegestaan is. Als uw werknemer weigert om op kantoor te komen, neemt u dan contact met ons op. Wij kunnen u adviseren over wat in uw specifieke situatie de beste maatregel is.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.