De concurrent gebruikt mijn bedrijfsnaam. Wat nu?

Naamsbekendheid is ontzettend belangrijk voor een onderneming. Zeker voor een startende onderneming. Stelt u zich voor, u heeft veel geld geïnvesteerd in de naamsbekendheid van uw onderneming en plotseling komt u een onderneming tegen met een naam die wel erg veel op de naam van uw onderneming lijkt. In deze blog leest u hier meer over.

Handelsnaamrecht

Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Om ervoor te zorgen dat er geen misleiding en verwarring bestaat bij het publiek, heeft u als ondernemer handelsnaambescherming. Dit houdt simpel gezegd in dat een andere onderneming niet dezelfde naam mag voeren als hierdoor gevaar voor verwarring ontstaat. Het handelsnaamrecht geldt zolang de onderneming de naam als handelsnaam voert. De houder van de handelsnaam heeft namelijk de exclusieve rechten. Als deze rechten worden geschonden, dan is er sprake van handelsnaaminbreuk.

Handelsnaaminbreuk

Op grond van de Handelsnaamwet zijn er zes voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat er gesproken kan worden van een inbreuk op het handelsnaamrecht. Zo is sprake van inbreuk op een handelsnaam als:

  • Een onderneming (dus geen stichting zonder winstoogmerk);

  • in dezelfde branche;

  • actief is in hetzelfde gebied en;

  • dezelfde of een vergelijkbare naam gebruikt als;

  • een onderneming met een oudere (rechtmatig gevoerde) handelsnaam

  • waardoor verwarring ontstaat.

Een goed voorbeeld van een handelsnaaminbreuk is als twee verschillende restaurants met dezelfde naam in dezelfde straat gevestigd zijn. Er wordt dan aan alle bovenstaande voorwaarden voldaan, waardoor het laatst gekomen restaurant een inbreuk maakt op de handelsnaam van het eerst gekomen restaurant met dezelfde naam. Handelsnaaminbreuk kan leiden tot een verbod om een inbreukmakende handelsnaam te voeren, de verplichting tot het betalen van een schadevergoeding én tot volledige vergoeding van de juridische kosten.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Als inbreuk op uw handelsnaam is gemaakt, dan kunt u hier tegen optreden. De eerste stap is om een brief te sturen naar de partij die een inbreuk maakt op uw handelsnaam en om te eisen dat deze zijn of haar activiteiten (direct) staakt en de domeinnaam overdraagt. Dit omdat de domeinnaam meestal gelijk is aan de bedrijfsnaam. U moet er wel rekening mee houden dat de andere partij er waarschijnlijk niet zomaar mee akkoord gaat. Het is dan ook verstandig om een jurist in te schakelen. Mocht het andere bedrijf nog steeds niet mee willen werken, dan kunt u een zaak bij de rechter aanhangig maken. Wij kunnen u helpen met het op zoek gaan naar een jurist die u bij kan staan. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.