Gebreken in de huurwoning: wie is verantwoordelijk?

Een veelvoorkomend probleem onder huurders: gebreken in de huurwoning. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage. De vraag die bij de huurder zal opkomen is wie er verplicht is om het gebrek te verhelpen. Het liefst heeft de huurder dat de verhuurder het gebrek oplost. Vice versa heeft de verhuurder natuurlijk het liefst dat de huurder het gebrek zal verhelpen. In dit artikel zal hier meer duidelijkheid over worden gegeven.

Grote gebreken

Op grond van de huurovereenkomst is de verhuurder verplicht om de huurder te voorzien van huurgenot. Elke verstoring in dit huurgenot die niet door de huurder is veroorzaakt, vormt een gebrek. Zo kan een lekkage als een gebrek gezien worden, maar ook overlast door de buren. Bij een gebrek is de verhuurder in beginsel verplicht om deze te verhelpen. Echter, zoals eerder benoemd, komt een gebrek niet voor rekening van de verhuurder wanneer de huurder het gebrek veroorzaakt heeft. 

Hieronder een aantal voorbeelden van gebreken die voor rekening komen van de verhuurder: 

  • Vernieuwing van goten en regenafvoeren

  • Controle van technische installaties binnen de woning

  • Buitenschilderwerk

  • Bij eerste bewoning: het plaatsen van een (eenvoudige) afscheiding met de buren

Wanneer herstel onmogelijk is dan is de verhuurder in beginsel niet verplicht om het gebrek te verhelpen. Hetzelfde geldt als herstel zodanig hoge uitgave met zich meebrengt, dat dit in redelijkheid niet van de verhuurder verwacht kan worden. 

Kleine gebreken

Niet elk gebrek zal voor rekening komen van de verhuurder. In de wet is opgenomen dat de huurder verantwoordelijk is voor kleine gebreken. Het gaat om gebreken die hersteld kunnen worden door de gemiddeld handige huurder, zonder dat er al te veel kosten bij zullen komen of specialistische hulp ingeschakeld hoeft te worden. De huurder is echter niet verplicht kleine gebreken te herstellen indien zij zijn veroorzaakt door het tekortschieten van de verhuurder in zijn verplichting om gebreken te verhelpen.

 Onder kleine gebreken vallen bijvoorbeeld: 

  • Vernieuwen van kapotte ruiten

  • Schoonhouden van roosters

  • Onderhoud aan de tuin

Brengt het verhelpen van een klein gebrek vergaande hoge kosten met zich mee dat het niet langer van de huurder gevergd kan worden om deze te herstellen, dan zal de verhuurder verantwoordelijk zijn om het gebrek te verhelpen. 

Wat te doen bij een gebrek?

Bij een gebrek is het raadzaam om eerst na te gaan voor wiens rekening het gebrek is. Is de verhuurder verplicht om het gebrek te verhelpen? Breng in dat geval de verhuurder zo spoedig mogelijk van het gebrek op de hoogte. Het liefst middels een aangetekende brief. Verhelpt de verhuurder binnen zes weken niet de gebreken? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor huurprijsvermindering. Het is in veel gevallen verstandig dat u een jurist inschakelt en niet zelf (een gedeelte van) de huur gaat inhouden. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een jurist. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.