Slapend dienstverband geeft recht op transitievergoeding door uitspraak Hoge Raad

U bent twee jaar ziek in dienst geweest en heeft over die periode loon ontvangen van uw werkgever. U ontvangt inmiddels geen loon meer, maar de werkgever heeft uw dienstverband nog niet opgezegd. De reden hiervoor is vaak dat een werkgever de wettelijke transitievergoeding niet wil betalen. Zo’n dienstverband noemen we een ‘slapend dienstverband’. Herkent u zich in deze situatie? Hieronder leggen wij kort uit wat u kan doen en wat uw rechten zijn.

Ongewenste situatie

De hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, heeft begin november 2019 op verzoek van een rechtbank duidelijkheid gegeven over de zogenaamde slapende dienstverbanden. Deze rechtbank vroeg zich af of het in dienst houden van de werknemers met een slapend dienstverband, niet in strijd is met de wettelijke verplichting van een werkgever om zich als een goed werkgever te gedragen. De werkgever houdt de werknemer immers alleen maar in dienst om geen transitievergoeding te hoeven betalen.

Wat is er veranderd?

Indien een werknemer de werkgever verzoekt om na twee jaar ziekte een vaststellingsovereenkomst te sluiten en uit elkaar te gaan met wederzijds goedvinden, is de werkgever verplicht om hiermee in te stemmen, aldus de Hoge Raad. De werkgever is ook verplicht om een wettelijke transitievergoeding uit te keren. Deze transitievergoeding hoeft niet hoger te zijn dan hetgeen aan transitievergoeding verschuldigd is op het moment dat de werknemer twee jaar ziek in dienst is geweest.

Maar….

Er is wel een uitzondering. Indien de werkgever kan aantonen dat hij een gerechtvaardigd belang heeft bij het laten bestaan van de arbeidsovereenkomst, hoeft hij niet akkoord te gaan met de beëindiging van het dienstverband door middel van een vaststellingsovereenkomst. Bij een gerechtvaardigd belang kunt u denken aan reële integratiemogelijkheden voor de werknemer. Geen gerechtvaardigd belang ontstaat wanneer de werknemer bijna de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Dit is wat u kunt ondernemen

Heeft u een slapend dienstverband en wilt u daar vanaf? Plan dan een gesprek in met uw werkgever waarin u voorstelt om een vaststellingsovereenkomst te sluiten. De werkgever is verplicht om in te gaan op uw voorstel. Een andere optie is om via de Rechtstelefoon zelf een vaststellingsovereenkomst aan de werkgever voor te leggen, het voordeel daarvan is dat deze dan uw voorwaarden bevat.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.