Help! Ik kan de kinderalimentatie niet meer betalen

Bent u gescheiden en heeft u een kind of kinderen waarvoor u kinderalimentatie moet betalen? Dan is de hoogte daarvan vastgelegd in de echtscheidingsbeschikking. 

Die hoogte van de kinderalimentatie is gebaseerd op de draagkracht van u als alimentatieplichtige én de behoefte van het kind. Wanneer één van die twee factoren verandert kan de hoogte van de alimentatie ook veranderen.

Hieronder leggen wij kort uit welke stappen u het beste kunt nemen als u de kinderalimentatie niet meer kan betalen.

Overleggen
Allereerst is het belangrijk om in overleg te treden met uw ex-partner als er iets is veranderd in uw financiële situatie en u als gevolg daarvan niet meer (maandelijks) het hele bedrag aan kinderalimentatie kunt opbrengen. Als uw kind meerderjarig is en u de alimentatie aan uw kind zelf betaalt, kunt u in overleg treden met uw kind. Vraag of u minder kinderalimentatie kan gaan betalen.

Stemt uw ex-partner of kind in met een verlaging, laat de gemaakte afspraken dan altijd in een overeenkomst vastleggen om eventuele problemen te voorkomen in de toekomst.

Herziening verzoeken
Als u er samen met uw partner of kind niet uit komt, kunt u een verzoek tot herziening van de kinderalimentatie indienen bij de rechtbank. Dit verzoek mag u niet zelf doen. U bent verplicht een advocaat in te schakelen die het verzoek namens u indient.

U mag eventueel pas minder kinderalimentatie gaan betalen nadat de rechter uitspraak heeft gedaan over de hoogte van de kinderalimentatie. Tot die tijd bent u verplicht om het 'oude' bedrag door te betalen. U mag dus niet zelf besluiten om minder te gaan betalen!

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie? Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met Een Zorgeloos Jaar™.