Wat houdt een faillissement van mijn onderneming in?

Wanneer uw onderneming in zwaar weer verkeert en moeite heeft met het betalen van de lopende rekeningen van debiteuren, loopt u het risico om failliet te gaan. Hoe het faillissement en het verloop daarvan eruitziet, hangt af onder meer af van het type onderneming. U leest hier meer over in dit artikel.

Het faillissement

Wanneer uw onderneming in een toestand verkeert dat het heeft opgehouden met betalen, kan een faillissement worden aangevraagd. Een faillissement kan worden aangevraagd door uzelf, of door een van uw schuldeisers. De rechter oordeelt over een verzoek tot faillissement. Bij een faillissement wordt een gerechtelijk beslag gelegd op uw gehele vermogen. Dit kan het bedrijfsvermogen zijn, maar afhankelijk van de rechtsvorm van uw onderneming ook uw privévermogen. U verliest dan dus het zeggenschap over het vermogen. Na het uitspreken van een faillissement kan dit vermogen worden verdeeld onder de schuldeisers, op basis van een rangorde. Het doel van het faillissement is immers om de schuldeisers zo volledig mogelijk te vergoeden.

Faillissement van de B.V. en N.V.

Het faillissement van een rechtspersoon kan op verzoek van de onderneming zelf of van de schuldeisers. Wanneer de onderneming zelf een faillissement aanvraagt, is het van belang dat er twee of meer schulden aanwezig zijn bij twee of meer schuldeisers, waarvan een schuld opeisbaar is. Tevens moet u gestopt zijn met betalen.

Het aanvragen van een faillissement is pas mogelijk met toestemming van de aandeelhouders. Een schuldeiser van de rechtspersoon kan ook een faillissement aanvragen. Ook hierbij geldt dat er twee of meer schulden aanwezig dienen te zijn bij twee of meer schuldeisers en dat de rechtspersoon is opgehouden met betalen.

Bij een faillissement van een onderneming met rechtspersoonlijkheid kan er geen aanspraak worden gemaakt op uw privévermogen. Het is dus enkel het bedrijfsvermogen waar beslag op wordt gelegd. 

Faillissement van de onderneming zonder rechtspersoonlijkheid

Wanneer een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid, zoals de eenmanszaak, niet meer in staat is om de schulden te betalen is het ook mogelijk om een faillissement aan te vragen. Bij een faillissement van ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid wordt het beslag echter niet beperkt tot het vermogen van de onderneming zelf. U bent namelijk ook met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden. Wanneer het bedrijfsvermogen niet voldoende is om alle schulden af te lossen, zal de overgebleven schuld met uw eigen vermogen moeten worden betaald. Dit betekent dat u ook uw eigen bezit met enige waarde kunt kwijtraken, zoals uw woning, spaargeld en auto. Wanneer u getrouwd bent in gemeenschap van goederen zonder verdere huwelijkse voorwaarden, geldt dit ook voor het privévermogen van uw partner. Er zijn ook goederen die buiten het faillissement blijven, zoals de gezelschapsdieren, de kosten die nodig zijn voor een onderhoudsplicht en verdere primaire levensbehoeften zoals levensmiddelen, kleding en een deel van de inboedel.

Alternatieven

Omdat het faillissement ingrijpende gevolgen heeft, bestaan er alternatieve mogelijkheden voor u als u niet in staat bent om de schulden te voldoen. Zo kunt u een uitstel van betaling aanvragen, ook wel surseance van betaling genoemd. Surseance van betaling kunt u aanvragen bij de rechter. Tijdens deze periode kunnen schuldeisers hun schuld niet opeisen en krijgt u een bewindvoerder die u helpt met het onderhandelen met schuldeisers en u adviseert. U kunt een uitstel van betaling of een betalingsregeling uiteraard ook zelf voorstellen aan uw schuldeiser(s).

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.