Kan ik als ondernemer starten met een WW-uitkering?

Als u een WW-uitkering ontvangt, heeft u in beginsel een sollicitatieplicht. Het kan zijn dat u nieuwe plannen heeft en liever voor uzelf begint. Voor uzelf starten terwijl u een WW-uitkering ontvangt is mogelijk. Om uw WW-uitkering te behouden als vangnet, stelt het UWV wel enkele voorwaarden. In dit artikel zal worden besproken hoe u een onderneming kunt starten met een WW-uitkering.

De voorbereiding

Het starten van een onderneming kan in beginsel op ieder moment. Het starten van een onderneming met een WW-uitkering is echter niet zomaar mogelijk. Het is van belang dat u eerst een certificaat voor de cursus “zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering” van het UWV bezit, en toestemming heeft van uw adviseur werk.  Met het certificaat kunt u namelijk aantonen dat u geschikt bent voor het ondernemerschap. In de cursus worden de voorwaarden van het UWV toegelicht om te kunnen ondernemen met een WW-uitkering. Daarnaast wijst de cursus u op andere zaken waar u als toekomstig zelfstandige op dient te letten. De adviseur kan u een onderzoeksperiode geven van zes weken om uw ondernemingsplan uit te werken. Zonder een certificaat loopt u het risico dat uw adviseur werk geen toestemming verleent om de onderzoeksperiode te starten. Nadat u de cursus heeft gevolgd, een ondernemingsplan heeft uitgewerkt en toestemming heeft van uw adviseur, zijn er drie manieren waarop u als zelfstandige aan de slag kan vanuit de WW. 

Als ondernemer beginnen met een startperiode

Als u start als zelfstandige met een startperiode, wordt u 26 weken vrijgesteld van uw sollicitatieplicht om uw onderneming op te richten. Tijdens de startperiode is het niet de bedoeling dat u als startend ondernemer werkzaamheden gaat verrichten voor uw ex-werkgever. Dit is ter voorkoming van het ontstaan van schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid betekent dat u als werknemer bent ontslagen, en vervolgens dezelfde werkzaamheden verricht tegen lagere voorwaarden als zelfstandige. Het UWV kan uw uitkering dan tot het einde van de startperiode stopzetten en mogelijk een boete opleggen.

Wanneer u een onderneming opricht met het gebruik van een startperiode, zal u 29% minder WW-uitkering ontvangen van het UWV. Dit percentage omvat alle eventuele inkomsten die u verdient uit uw nieuwe onderneming. Het UWV zal dit dan ook niet verder verrekenen met uw uitkering. U krijgt hierbij de ruimte van het UWV om uw onderneming op te starten en dus om alle uren aan uw onderneming te besteden. Het is wel van belang dat u (alsnog) de inkomstenopgave invult. Na afloop van de termijn is het de bedoeling dat u volledig afhankelijk kan zijn van uw onderneming.

Als ondernemer beginnen met een urenkorting

Naast het oprichten van een onderneming met een startperiode, is het ook mogelijk om door middel van een “urenkorting” uw onderneming op te richten met het behoud van een deel van uw WW-uitkering. Voor de te ontvangen uitkering houdt u wel uw sollicitatieplicht. Het UWV berekent dan uw fictieve inkomen. Dit wordt vastgesteld op basis van het dagloon dat u in loondienst verdiende en de uren die u aan uw onderneming in oprichting besteedt. Wanneer u meer tijd besteedt aan uw onderneming, stijgt uw fictieve inkomen en vermindert uw WW-uitkering. Dit betreft een blijvende vermindering. Het voordeel van deze mogelijkheid is dat uw sollicitatieplicht ook wordt verminderd, en u geen maximale termijn heeft om uw onderneming op te richten. Indien u het rustig aan doet en uw fictieve inkomen lager houdt, heeft u langer de tijd om uw onderneming op te richten.

Een onderneming starten zonder het behoud van een WW-uitkering

In plaats van het vangnet van een WW-uitkering, kunt u ook beslissen om te gaan werken in uw onderneming en uw WW-uitkering te stoppen. U besteedt dan het volledig aantal uren aan uw onderneming. De WW-uitkering wordt stopgezet als de gewerkte uren per maand meer dan 87,5 % zijn van de uren waarop de WW-uitkering is vastgesteld. Het risico dat u hierbij loopt is dat u geen inkomen heeft gedurende de oprichting van de onderneming. Indien het ondernemerschap geen succes blijkt en u stopt als zelfstandige, is het mogelijk dat u de WW-uitkering volledig kan laten herleven. Hierbij is het van belang hoe lang u recht had op WW. Wanneer dit korter dan 18 maanden was, kunt u binnen 18 maanden na het starten als ondernemer nog een beroep doen op de herleving. Als uw recht op WW langer dan 18 maanden was, geldt deze periode als termijn voor herleving. Voor de herleving van de WW-uitkering dient u opnieuw WW aan te vragen bij het UWV. Het stoppen van de onderneming verhindert de mogelijkheid tot het ontvangen van de uitkering dus niet.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.