Ben ik verplicht om te werken op feestdagen?

Pasen, Goede Vrijdag, Kerstmis: tijdens deze dagen zijn de meeste mensen samen met vrienden en familie. Maar wat als u van uw werkgever moet komen werken op deze dagen? Bent u daartoe verplicht? In deze blog leest u daar meer over. 

Geen grondslag in de wet

In beginsel is er in de wet geen regeling opgenomen waaruit blijkt dat u als werknemer altijd vrij bent op een officiële feestdag. Anders dan veel werknemers denken, is een feestdag dus niet automatisch een vrije dag. Wel kan het zo zijn dat uw werkgever zelf bepaalde regels heeft opgenomen omtrent het werken op een feestdag.

Arbeidsovereenkomst

Meestal is in de arbeidsovereenkomst opgenomen of u als werknemer al dan niet moet komen werken op een feestdag. Als u moet werken op een feestdag kan bovendien in de arbeidsovereenkomst opgenomen zijn dat u een toeslag ontvangt. Voor u als werknemer is het belangrijk te weten dat een werkgever niet verplicht is om een toeslag aan zijn werknemers te betalen bij het verrichten van arbeid op een feestdag. U kunt hier slechts aanspraak op maken wanneer de werkgever dit in de arbeidsovereenkomst heeft opgenomen en/of als dit blijkt uit de van toepassing zijnde Collectieve Arbeidsovereenkomst (hierna: cao). 

Afspraken in cao

Naast de arbeidsovereenkomst kan namelijk ook in de cao het een en ander geregeld zijn omtrent werken op een feestdag. Wanneer de cao op uw arbeidsovereenkomst van toepassing is, gelden deze regels dus ook voor u. 

Zo kan het volgens de cao bijvoorbeeld zo zijn dat een officiële feestdag een ‘verplichte’ vrije dag is voor de werknemer. In dat geval moet u als werknemer uw vakantiedagen of verlofuren gebruiken om vrij te zijn op de betreffende feestdag. De werkgever zal de werknemer deze officiële feestdag dan ook vrij moeten geven. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.