Wat is een zzp'er en hoe word ik dit?

U heeft vast wel eens van het begrip zzp’er gehoord. Als u interesse heeft in ondernemen, overweegt u misschien om zelf als zzp’er te beginnen. Wat houdt zzp’erschap precies in en waar moet u rekening mee houden? Dat zal in dit artikel worden uitgelegd.

Wat is een zzp’er?

Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel. In de wet wordt niet over zzp’ers gesproken. De term zzp’er wordt gebruikt als een algemene term voor mensen die niet voor een werkgever werken. Als u zzp’er bent, moet u zelf klanten vinden en facturen sturen. U kan met uw klant ook andere afspraken maken. Als zzp’er heeft u een zogenaamd ondernemersrisico. U wordt als zzp’er niet doorbetaald als u ziek bent of arbeidsongeschikt raakt. U heeft ook een aansprakelijkheidsrisico. Als u uw werk bijvoorbeeld niet goed doet, loopt u het risico dat uw klanten bij u een schadevergoeding op gaan eisen.

Kies een rechtsvorm

Als u diensten verricht voor of producten levert tegen meer dan de inkoopprijs aan mensen buiten uw kring van familie en vrienden, bent u voor de wet een ondernemer. Dit betekent dan ook dat u verplicht bent u als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. U moet dan een rechtsvorm voor uw onderneming gaan kiezen.

Er zijn verschillende soorten bedrijven met verschillende soorten juridische gevolgen. Het type bedrijf wordt een rechtsvorm genoemd. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eenmanszaak, een nv, een bv of een vof. De eenmanszaak is het meest gebruikelijk voor zzp’ers. Als eenmanszaak heeft u bepaalde belastingvoordelen, maar bent u wel aansprakelijk voor uw bedrijf. Als een klant bijvoorbeeld een schadevergoeding wil van uw bedrijf, moet u dit uit uw persoonlijke vermogen gaan betalen. Als u samen met andere mensen wilt gaan ondernemen en samen de risico’s wilt delen kan het lonen om te kiezen voor een vennootschap onder firma (vof). Als u zo min mogelijk risico wilt, kan het handig zijn om te kiezen voor een nv (naamloze vennootschap) of bv (besloten vennootschap). Als uw nv of bv bijvoorbeeld failliet gaat, blijft uw persoonlijk bezit zoals bijvoorbeeld uw gekochte woning in beginsel veilig.

Sluit een verzekering af

De persoonlijke verzekeringen die u al heeft zoals bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering gelden meestal niet voor uw onderneming. Als zzp’er heeft u verschillende risico’s. U loopt bijvoorbeeld het risico dat ontevreden klanten een schadevergoeding van u willen en u mogelijk voor de rechter slepen om u aansprakelijk te stellen. Er zijn veel verzekeringen. De eerste verzekering die u zou kunnen nemen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze is momenteel niet verplicht, maar er zijn wel plannen om dit verplicht te maken. De tweede verzekering die u zou kunnen nemen is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee bent u verzekerd voor schade die u tijdens uw werkzaamheden veroorzaakt. De derde verzekering die u zou kunnen nemen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee bent u verzekerd tegen fouten die u maakt in uw beroep, bijvoorbeeld als u als financieel adviseur een verkeerd advies geeft. Voor een aantal beroepen is deze verzekering wettelijk verplicht om af te sluiten. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.