Welke verplichte cursussen en onderzoeken kan het CBR opleggen?

Het CBR kan een verplichte cursus of een verplicht onderzoek aan u opleggen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met alcohol- en drugsgebruik achter het stuur, gevaarlijk rijgedrag of een medische situatie. In dit artikel zullen de verplichte cursussen en onderzoeken uiteen worden gezet. Hierbij zal ook worden toegelicht welke gevolgen het niet meewerken aan een cursus of onderzoek heeft. 

Rijden onder invloed 

Als u aangehouden wordt voor rijden onder invloed met een lager alcoholpromillage kan aan u de LEMA-cursus worden opgelegd. De afkorting LEMA staat voor Licht Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. Als bij u sprake is van een hoger alcoholpromillage of herhaling van rijden onder invloed kan de EMA-cursus worden opgelegd. EMA staat voor Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. De EMA-cursus wordt ook opgelegd als u de LEMA-cursus al eerder heeft doorlopen of als u niet meewerkt aan een ademanalyse of bloedonderzoek om het rijden onder invloed vast te stellen. 

De inhoud van allebei de cursussen ziet op de gevolgen en risico's van rijden onder invloed van alcohol en het maken van een opdracht hierover. Daarbij dient u bij de EMA-cursus ook een persoonlijk plan van aanpak op te stellen om rijden onder invloed in de toekomst te voorkomen. Als u niet meewerkt aan de opgelegde cursus, zal uw rijbewijs door het CBR ongeldig worden verklaard. 

Gevaarlijk rijgedrag 

Naast dat voor rijden onder invloed aan u een cursus kan worden opgelegd, kan dit ook als u gevaarlijk rijgedrag vertoont. In dit soort situaties zal de EMG-cursus worden opgelegd. EMG staat voor Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer. Deze cursus wordt opgelegd als u gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond, bijvoorbeeld als u te hard heeft gereden of als u bent doorgereden bij een rood licht. Tijdens de cursus krijgt u inzicht in de risico's van gevaarlijk rijgedrag en de gevolgen hiervan. Over deze situaties dient u gedurende de cursus ook opdrachten te maken. Net zoals bij de cursussen die worden opgelegd voor rijden onder invloed wordt hier het rijbewijs ongeldig verklaard als u niet meewerkt. 

Onderzoeken door het CBR

Naast cursussen kan het CBR ook verplichte medewerking aan een onderzoek opleggen. Deze onderzoeken worden opgelegd door het CBR om te bepalen of u geschikt bent om veilig deel te nemen aan het verkeer. Het CBR kan drie verschillende onderzoeken instellen, namelijk medisch onderzoek, onderzoek naar rijvaardigheid en onderzoek naar alcohol- of drugsgebruik. U dient mee te werken aan deze onderzoeken als u hierover een brief ontvangt van het CBR. Uw rijbewijs zal anders namelijk ongeldig wordt verklaard.  

Het medische onderzoek bestaat onder andere uit lichamelijk onderzoek, onderzoek door een specialist en een mogelijke rijtest. Bij het onderzoek naar rijvaardigheid komt zowel een theorie- als praktijkgedeelte aan bod. In het theoriegedeelte dient u vragen te beantwoorden over verkeerssituaties en in het praktijkgedeelte doet u een rijvaardigheidstest. Het onderzoek naar alcohol- en drugsgebruik bestaat uit een psychiatrisch onderzoek. Verder kan het onderzoek onder andere bestaan uit bloed- en urineonderzoek en onderzoek door een specialist. Alle onderzoeken dient u zelf te betalen.

Oneens met verplichte cursus of onderzoek 

Als u het oneens bent met de oplegging van een cursus of onderzoek, kunt u in bezwaar gaan bij het CBR. Het CBR zal het bezwaar in behandeling nemen en hier een beslissing op geven. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.