De ouderdomsclausule: wie is aansprakelijk voor (verborgen) gebreken?

Aan het kopen van een oudere woning kleven vaak meer risico's dan aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Hierbij kan u denken aan verouderde leidingen, een rotte fundering, verzakking en vochtproblemen. Toch wilt u de woning natuurlijk op een normale manier kunnen gebruiken. Mocht er zich na de koop een dergelijk (ouderdoms)probleem in de woning openbaren, is het begrijpelijk dat u daar een schadevergoeding voor wenst. Een ouderdomsclausule kan u daarbij in de weg zitten. In dit artikel leest u wanneer dat het geval is.

Ouderdomsclausule

Een ouderdomsclausule is een bepaling in het koopcontract van de woning waarin staat dat de verkoper niet aansprakelijk is voor ouderdomsproblemen van de woning die zich na de koop voordoen. Er staat namelijk dat u de risico's voor dergelijke ouderdomsproblemen aanvaardt. Het gevolg hiervan is dat u mogelijk geen recht heeft op een schadevergoeding van de vorige eigenaar indien de woning na de koop een gebrek heeft dat door ouderdom is veroorzaakt.

Wat houdt een ouderdomsclausule in?

Als uw woning een (verborgen) gebrek blijkt te hebben, is het allereerst de vraag of het gebrek wel onder de ouderdomsclausule valt. Als een gebrek namelijk niet onder de ouderdomsclausule valt, is de verkoper mogelijk aansprakelijk en heeft u eventueel wel recht op een vergoeding. Dit is afhankelijk van de tekst van de ouderdomsclausule. 

Er kan bijvoorbeeld in de ouderdomsclausule zijn opgenomen dat deze alleen geldt voor de leidingen. Mocht er dan bijvoorbeeld een probleem zijn met uw fundering, valt dit niet onder de ouderdomsclausule en heeft u mogelijk dus wel recht op een vergoeding voor de fundering. Mocht de tekst van de ouderdomsclausule onduidelijk zijn, dan is de betekenis afhankelijk van wat u en de verkoper uit de tekst mochten afleiden. 

De inhoud van de ouderdomsclausule kan niet zien op aspecten van de woning die helemaal niet verouderd zijn, zoals een recente renovatie. Indien het gaat om een oudere renovatie, kan deze onder omstandigheden onder de ouderdomsclausule vallen. Dit is afhankelijk van hoe lang geleden de renovatie is geweest en of de verkoper deze renovatie bijvoorbeeld heeft benadrukt in de advertentie.

Ouderdomsclausule en de plichten van de koper en verkoper

Een verkoper heeft een mededelingsplicht. Als een verkoper weet dat uw woning een gebrek (zoals een rotte fundering) heeft, maar u daar niets over verteld, heeft u mogelijk het recht op een vergoeding. Dit geldt ook bij een gebrek dat onder de ouderdomsclausule valt. Hiervoor moet u wel kunnen bewijzen dat de verkoper van het gebrek af wist of van het gebrek af had kunnen weten. In beginsel wordt de verkoper geacht gebreken van zijn woning te kennen of te moeten kennen. Dit zorgt ervoor dat het lastig is voor de verkoper om te claimen dat hij wel aan zijn mededelingsplicht heeft voldaan als er achteraf een gebrek blijkt te zien. 

U heeft op uw beurt een onderzoeksplicht. Deze onderzoeksplicht wordt afgewogen tegen de mededelingsplicht. Indien u bijvoorbeeld geen bouwkundig rapport heeft laten opstellen, kan het voorkomen dat de verkoper toch niet aansprakelijk is en u geen recht heeft op een vergoeding. Het is afhankelijk van de omstandigheden die er in uw geval spelen welke plicht zwaarder weegt en of u dus recht heeft op een vergoeding.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.