Vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte? Pas op!

U bent inmiddels een tijd ziek en u heeft vernomen dat de werkgever u eigenlijk wel wil ontslaan. Niet veel later ontvangt u een vaststellingsovereenkomst van de werkgever. Wat is nu eigenlijk een vaststellingsovereenkomst, en is het verstandig om deze te tekenen tijdens ziekte? Hierop zal in dit artikel worden ingegaan. 

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

In een vaststellingsovereenkomst worden voorwaarden voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst opgenomen. Hierbij kunt u denken aan een ontslagvergoeding, de einddatum van de arbeidsovereenkomst en een eventuele finale kwijting. Omdat de vaststellingsovereenkomst altijd door beide partijen moet worden ondertekend, wordt er ook gesproken van ontslag met wederzijds goedvinden. 

Doorbetaling tijdens ziekte

Als u ziek in dienst bent, dan is de werkgever verplicht om u in ieder geval twee jaar door te betalen in het geval van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geldt dit, afhankelijk van de duur, tot het einde van de arbeidsovereenkomst. Naast deze loonbetalingsverplichting heeft de werkgever ook de plicht om u goed te laten re-integreren. Een werkgever zou kunnen besluiten om een vaststellingsovereenkomst aan te bieden, zodat u eerder uit dienst treedt. Van belang om te weten is dat de werkgever afhankelijk is van uw medewerking bij de uitdiensttreding.

Akkoord gaan?

Het is in beginsel niet aan te raden om een vaststellingsovereenkomst te tekenen als u verwacht nog lang ziek te zijn. Zoals hierboven is besproken heeft de werkgever een loondoorbetalingsplicht. Als u ervoor kiest om een vaststellingsovereenkomst te tekenen tijdens ziekte, dan wilt u waarschijnlijk in aanmerking komen voor een ziektewet-uitkering of een WW-uitkering. Helaas kunt u in veel gevallen geen aanspraak maken op een ziektewet-uitkering of WW-uitkering, omdat u aanspraak had moeten maken op doorbetaling van het loon door uw werkgever. Het UWV ziet het uit dienst treden met wederzijds goedvinden tijdens ziekte in veel gevallen als een benadeling. Het UWV zal dan ook geen uitkering toekennen omdat u verwijtbaar werkloos bent. Vanwege het risico dat u zonder inkomen komt te zitten, is het dus niet (altijd) verstandig om een vaststellingsovereenkomst te tekenen tijdens ziekte. Het is verstandig om de vaststellingsovereenkomst na te laten kijken door een jurist. Wij kunnen dit eventueel voor u doen.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen waarin het wel verstandig kan zijn om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Dit kan bijvoorbeeld als u bijna bent hersteld of dit zal zijn zodra u uit dienst bij de werkgever gaat. Kortom, wanneer u denkt dat u geen aanspraak zal hoeven te maken op de ziektewetuitkering. Hierbij kunt u denken aan een ziekteverschijnselen (zoals ernstige stress) die worden veroorzaakt door een arbeidsconflict tussen u en uw werkgever. 

Indien u na de uitdiensttreding aanspraak wil maken op een WW-uitkering, dan dient de vaststellingsovereenkomst onder andere aan een aantal vereisten te voldoen. Voldoet de vaststellingsovereenkomst aan deze eisen en wordt de WW-uitkering toegewezen? Dan dient u er bewust van te zijn dat u een sollicitatieplicht heeft. Dit betekent dat u volledig hersteld moet zijn van uw ziekte. Mocht u ervoor kiezen om een vaststellingsovereenkomst te tekenen, dan is het verstandig om deze eerst te laten controleren door een jurist zodat u zeker weet dat u niet (ten onrechte) benadeeld wordt. Wij kunnen u daarbij helpen. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.