Wat kan ik doen als mijn rijbewijs in beslag is genomen?

Wanneer de politie uw rijbewijs ingevorderd heeft, kan dit vervelende gevolgen voor u hebben omdat u dan niet mag rijden. Dat geldt al helemaal wanneer de officier van justitie besluit om uw rijbewijs voor langere tijd in te houden totdat uw zaak voor de rechter komt. In dit artikel leest u wat u kunt doen tegen de invordering en inbeslagneming van uw rijbewijs. 

Invordering en inhouding rijbewijs

De politie mag uw rijbewijs niet zomaar invorderen. Dit mag de politie pas doen als u de veiligheid op de weg ernstig in gevaar brengt. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een te hoog alcoholgehalte in uw bloed heeft, als u gevaarlijk rijgedrag vertoont omdat u (veel) te hard rijdt of als u weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek. Bij invordering van uw rijbewijs, stuurt de politie uw rijbewijs binnen drie dagen naar de officier van justitie. De officier van justitie besluit vervolgens binnen tien dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat u uw rijbewijs terugkrijgt. Wanneer uw rijbewijs wordt ingehouden, betekent dit dat u uw rijbewijs kwijt bent totdat de zaak voor de rechter komt. De officier van justitie moet de zaak binnen zes maanden na de invordering voor de rechter brengen. Belangrijk is dat u geen motorrijtuig mag besturen in de periode dat u uw rijbewijs kwijt bent.

Hoe krijg ik mijn rijbewijs terug?

Het is goed mogelijk dat u uw rijbewijs dringend nodig heeft, bijvoorbeeld voor uw werk. In dat geval kunt u aan de officier van justitie vragen of u uw rijbewijs tijdelijk kan terugkrijgen. Wanneer u ervoor kiest om de beslissing van de officier van justitie af te wachten en deze beslissing hoort u niet binnen tien dagen nadat uw rijbewijs door de politie is ingenomen, dan moet u uw rijbewijs terugkrijgen. 

Wanneer de officier van justitie besluit uw rijbewijs in te houden, dan kunt u een klaagschrift indienen. In een klaagschrift kunt u de rechter vragen of u uw rijbewijs terug kan krijgen. U kunt een klaagschrift zelf opstellen, maar u kunt ook een advocaat een volmacht geven om namens u een klaagschrift in te dienen. Na het indienen van uw klaagschrift, zult u uitgenodigd worden voor een zitting waarin u uw verhaal kan vertellen en kan uitleggen waarom u uw rijbewijs dringend nodig heeft of waarom de straf niet redelijk is volgens u. De rechter bepaalt wat een goede reden is tot teruggave van het rijbewijs. Een voorbeeld van een goede reden kan zijn dat u uw rijbewijs dringend nodig heeft voor werk. De rechter oordeelt alleen of u uw rijbewijs terug moet krijgen. Er wordt in deze zitting niet onderzocht of u schuldig bent aan de verkeersovertreding. Dit gebeurt in een latere zitting over uw verkeersovertreding, waarin u te horen zal krijgen of u een rijontzegging krijgt. Als de rechter oordeelt dat u uw rijbewijs terug moet krijgen, dan stuurt de officier van justitie uw rijbewijs naar u op. Pas als u uw rijbewijs heeft ontvangen, mag u weer rijden. 

Als uw rijbewijs wordt ingenomen en u bent het daarmee niet eens of u kunt uw rijbewijs niet missen, dan kunt u dus een klaagschrift indienen bij de rechter waarin u vraagt om teruggave van het rijbewijs. Alleen met een goede reden zal de rechter oordelen dat u uw rijbewijs terugkrijgt. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.