Verstekvonnis: veroordeeld door niet te reageren op de dagvaarding

​​​​​​​​​​​​​​Stel, u wordt gedagvaard vanwege een niet betaalde geldvordering. U verschijnt niet op de rechtszitting en reageert ook niet schriftelijk op de dagvaarding. De rechter heeft u veroordeeld tot betaling van de geldvordering. U bent het eigenlijk helemaal niet eens met de vordering. Kunt u hier nog iets tegen doen na de veroordeling?

Verstekvonnis

Als u niet schriftelijk reageert of niet op de rechtszitting verschijnt, zal de rechter verstek verlenen en een verstekvonnis uitspreken. Dit betekent dat de rechter, ondanks dat u niet verschenen bent of niet schriftelijk gereageerd heeft, alsnog uitspraak zal doen. In deze situaties wijst de rechter de vordering van de eiser bijna altijd toe, tenzij de vordering bijvoorbeeld onrechtmatig is.

Verstek zuiveren

Het is mogelijk dat de rechter verstek heeft verleend en nog geen verstekvonnis heeft uitgesproken. Hier zit namelijk enige tijd tussen. Als u zich niet kunt vinden in de vordering, is het mogelijk om hier alsnog iets tegen te doen. Zolang de rechter nog geen vonnis heeft gewezen kunt u het verstek namelijk 'zuiveren'. Dit doet u door alsnog te reageren op de dagvaarding. De procedure wordt na de zuivering van het verstek voortgezet alsof u wel tijdig gereageerd heeft.

Verzet

Maar wat als de rechter al een uitspraak heeft gedaan? In dat geval kunt u alsnog tegen het vonnis opkomen. U kunt namelijk in verzet gaan binnen de daarvoor gestelde termijn. Deze termijn bedraagt slechts 4 weken nadat u bekend bent geworden met het vonnis of nadat de deurwaarder het vonnis aan u betekend (overhandigd) heeft. U kunt in verzet gaan door een dagvaarding uit te brengen. De zaak wordt dan alsnog inhoudelijk behandeld door de rechter die het verstekvonnis wees. 

Als u niet tijdig in verzet gaat, dan kan de rechter de zaak niet meer behandelen en kunt u ook niets meer tegen de uitspraak van de rechter doen. Het is daarom dus belangrijk dat u snel actie onderneemt!

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.