Mijn werknemer veroorzaakt schade: ben ik aansprakelijk?

Het is natuurlijk vervelend als er tijdens de werkzaamheden van uw bedrijf fouten worden gemaakt door een van uw werknemers. Indien er door deze fouten schade ontstaat, dan kan de werknemer aansprakelijk gesteld worden. Het is echter ook mogelijk dat u als werkgever aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die door de werknemer is veroorzaakt. De situaties waarin u als werkgever ook aansprakelijk bent en de gevolgen hiervan, worden in dit artikel uiteengezet.

Aansprakelijkheid voor ondergeschikten

In principe kan men alleen aansprakelijk gesteld worden voor eigen handelen. Op deze hoofdregel bestaan echter uitzonderingen. Een uitzondering betreft de aansprakelijkheid van een werkgever voor de fouten van een ondergeschikte werknemer. Dit wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd: men wordt niet voor eigen handelen aansprakelijk gesteld, maar voor het handelen van een ander op grond van een bepaalde hoedanigheid of rol. Voordat u als werkgever aansprakelijk bent voor het handelen van uw werknemer, moet er eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Er dient ten eerste sprake te zijn van ondergeschiktheid. Er is sprake van ondergeschiktheid tussen u als werkgever en de werknemer als er door u instructies of aanwijzingen gegeven kunnen worden aan de werknemer. Niet alleen voor vaste werknemers kunt u dus aansprakelijk zijn; uitzendkrachten vallen hier bijvoorbeeld ook onder. Er moet ook sprake zijn van een fout. Dit is een toerekenbare onrechtmatige daad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een monteur die tijdens werkzaamheden aan de badkamer een lekkage veroorzaakt, of een tuinman die de verkeerde planten af knipt. Hierbij is van belang dat de werknemer schade heeft veroorzaakt door zijn handelen en dat dit hem kan worden toegerekend. Daarnaast moet er een verband bestaan tussen de fout van de werknemer en de werkzaamheden die de werknemer voor u doet. Hierbij is van belang dat de kans op de fout is vergroot doordat er werkzaamheden werden uitgevoerd en dat u zeggenschap had over het gedrag van uw werknemer. Zijn al deze voorwaarden vervuld, dan bent u aansprakelijk voor de fout van uw werknemer. 

Gevolgen aansprakelijkheid

Als u en de werknemer beiden aansprakelijk zijn, dan kan de benadeelde u allebei aanspreken voor de voltallige schade. Echter, indien de benadeelde de werknemer aanspreekt, dan kan de werknemer de schadevergoeding bij u verhalen. Hoewel de werknemer dus wel aansprakelijk gesteld kan worden, hoeft hij niet bij te dragen in de schadevergoeding. Een uitzondering hierop bestaat wanneer de werknemer met opzet of bewuste roekeloosheid de fout begaan heeft. U als werkgever dient echter wel te kunnen bewijzen dat de werknemer opzettelijk of met bewuste roekeloosheid gehandeld heeft. Dit kan in de praktijk zeer lastig te bewijzen zijn.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.