Ik heb een uitzendovereenkomst: wat zijn mijn rechten?

Als uitzendkracht bent u er mogelijk bekend mee dat voor u andere regels gelden dan voor een gewone werknemer. De regels die voor u als uitzendkracht gelden, worden vaak vastgelegd in uw contract en eventueel uw cao. Soms is dit erg onoverzichtelijk, waardoor het onduidelijk is wat uw rechten zijn. Dit kan voor verwarring en onzekerheid zorgen, vooral wanneer u ziek wordt of er geen werk is voor u. In deze blog worden uw rechten op een rijtje gezet.

De cao’s voor uitzendkrachten

De bijzondere regels voor uitzendkrachten staan voornamelijk in de geldende cao’s voor uitzendkrachten: de ABU en de NBBU. In principe maakt het niet uit welke van deze twee cao’s u heeft, omdat de regels in deze cao’s bijna volledig overeenkomen. Niet alle uitzendbureaus vallen onder deze cao’s. U kunt in uw uitzendovereenkomst vinden of er een cao van toepassing is. Is de ABU of NBBU cao niet van toepassing? Dan gelden er waarschijnlijk andere regels. 

Het fasensysteem

De cao's voor uitzendkrachten zijn onderverdeeld in drie fases. Dit zijn fases A, B en C. Het kan zijn dat de fases in uw contract of cao zijn aangemerkt als fases 1, 2, 3 en 4. Het maakt niet uit hoe uw fases heten, de regels zijn hetzelfde.

Fase A/Fase 1 en 2

Als u begint als uitzendkracht, zal u in de meeste gevallen in fase A komen als de ABU CAO van toepassing is of fase 1 en 2 als de NBBU CAO van toepassing is. Dit is niet altijd het geval. Soms kan bijvoorbeeld in uw contract worden bepaald dat u gelijk in fase B begint. Het is daarom verstandig om in uw contract na te gaan in welke fase u zit. 

Fase A duurt maximaal 52 weken. Per 2 januari 2023 is de cao gewijzigd waardoor voor bestaande en nieuwe uitzendkrachten de maximale duur van fase A is gewijzigd van 78 weken naar 52 weken.  Als deze weken voorbij zijn, zit u automatisch in fase B of fase 3. 

Welke rechten u in fase A heeft, is mede afhankelijk van de vraag of u wel of geen uitzendbeding heeft. U heeft een uitzendbeding, tenzij uitdrukkelijk in uw contract staat dat er geen uitzendbeding op u van toepassing is.

Wel een uitzendbeding

Als u wel een uitzendbeding heeft, stopt uw contract in principe direct als het uitzendbureau geen werk meer voor u heeft. U heeft bij het wegvallen van het werk dat u doet geen recht op doorbetaling van uw loon. Daarnaast stopt in beginsel uw contract als u ziek wordt of om een andere reden niet kan werken. Let op: wordt u ziek? Dan zal de inlener actief de lopende opdracht moeten beëindigen. Wanneer hij dit niet doet, dan mag uw contract niet beëindigd worden. 

Bovendien gelden per 1 juli 2023 nieuwe regels voor een zieke uitzendkracht, die een overeenkomst met uitzendbeding heeft. Als u na deze datum ziek wordt, dan zal uw uitzendovereenkomst met uitzendbeding doorlopen tot de datum zoals overeengekomen in de uitzendovereenkomst. U heeft dan ook recht op doorbetaling gedurende deze periode. Met andere woorden, uw contract mag niet langer vroegtijdig beëindigd worden tijdens ziekte. Kunt u per 1 juli 2023 niet werken om een andere reden dan ziekte? Dan zal uw contract wel beëindigd worden. Bij ziekte moet het uitzendbureau u ziek melden bij het UWV, zodat u een ziektewetuitkering kunt krijgen.

Als uitzendkracht met een uitzendbeding kunt u gemakkelijk ontslag nemen. Dit kunt u namelijk per direct doen. U moet uw opzegging wel uiterlijk een dag van tevoren doorgeven.

Geen uitzendbeding

Als er in uw contract staat dat er geen uitzendbeding van toepassing is, gelden er voor u andere regels. Om te beginnen heeft u recht op loondoorbetaling als u ziek wordt en stopt uw contract niet. Als het uitzendbureau geen werk voor u heeft, is het afhankelijk van uw contract of u recht heeft op doorbetaling van uw loon. Als er namelijk in uw contract staat dat de loondoorbetalingsverplichting is uitgesloten, heeft u principe geen recht op doorbetaling van uw loon. Dit tenzij het werk al was ingepland, u op de locatie bent verschenen maar u vervolgens door uw opdrachtgever niet in staat werd gesteld om het werk te verrichten. Als de loondoorbetalingsverplichting niet in uw contract is uitgesloten, heeft u in beginsel wel recht op loon. 

Daarnaast kunt u niet zomaar worden ontslagen. Het uitzendbureau heeft daar een goede reden voor nodig. Wel kan het uitzendbureau ervoor kiezen om uw tijdelijke contract niet te verlengen. Op uw beurt kunt u wel ontslag nemen, maar moet u rekening houden met een opzegtermijn van één maand.

Fase B/Fase 3

Per 2 januari 2023 geldt voor alle uitzendkrachten dat fase B of fase 3 maximaal 3 jaar duurt (of 6 contracten). Als u ziek wordt, heeft u recht op doorbetaling van uw loon door het uitzendbureau. Als het uitzendbureau geen werk meer voor u heeft, heeft u in beginsel recht op doorbetaling van uw loon terwijl het uitzendbureau ander werk voor u zoekt. Als u geen fase A of fase 1 en 2 (of een verkorte fase A of fase 1 en 2) heeft gehad, kan het uitzendbureau mogelijk toch niet verplicht zijn om uw loon door te betalen. In uw contract kan dan worden opgenomen dat de loondoorbetalingsplicht is uitgesloten voor maximaal de eerste 26 weken waarin u arbeid verricht. Tijdens deze weken krijgt u dan geen loon doorbetaald als het uitzendbureau geen werk voor u heeft. Ontslag gaat via de gewone regels voor ontslag, wat inhoudt dat het uitzendbureau u in principe enkel kan ontslaan met een goede reden. Wel kan het uitzendbureau uw contract laten aflopen.

Fase C/Fase 4

Fase C of fase 4 is de laatste fase en u heeft hierbij een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd. Tijdens ziekte heeft u recht op loondoorbetaling. U kunt gedurende de eerste twee jaar ziekte niet ontslagen worden. Ook heeft u in beginsel recht op loondoorbetaling als het uitzendbureau geen werk voor u heeft. Daarnaast mag het uitzendbureau u alleen ontslaan als het daar een goede reden voor heeft. Er gelden voor u dezelfde regels voor ontslag als bij een ‘gewone’ werknemer. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.