Ouderschapsverlof: wat is er veranderd?

De geboorte van uw kind is een bijzonder moment. Logischerwijs wilt u graag zoveel mogelijk tijd doorbrengen met uw partner en pasgeboren kind. Het ouderschapsverlof maakt dit mogelijk. Hierdoor krijgt u de mogelijkheid om te wennen aan uw nieuwe gezinssituatie. Onlangs zijn de regels omtrent het ouderschapsverlof veranderd. In dit artikel zal worden uitgelegd wat deze regels zijn.

Wat is ouderschapsverlof? 

Het ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waardoor u na de geboorte van uw kind tijdelijk minder kan gaan werken. U heeft recht op verlof van maximaal 26 keer het aantal uren dat u werkt, totdat uw kind 8 jaar oud is. Sinds 2 augustus 2022 heeft u recht op betaald ouderschapsverlof. 

Wet betaald ouderschapsverlof 

Op 2 augustus 2022 is de nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof in werking getreden. U krijgt sinds 2 augustus 2022 uw loon (gedeeltelijk) doorbetaald bij het opnemen van uw ouderschapsverlof. U heeft recht op 9 werkweken betaald ouderschapsverlof. De hoogte van de uitkering van het betaald ouderschapsverlof bedraagt 70 procent van uw dagloon. 

U zult deze 9 weken betaald ouderschapsverlof op moeten nemen in het eerste levensjaar van uw kind. U kan kiezen om het betaalde ouderschapsverlof in één keer op te nemen of juist flexibel. Bij het flexibel opnemen van ouderschapsverlof kan u bijvoorbeeld een paar uren per week aan ouderschapsverlof opnemen verspreid over meerdere maanden.  

Overgangsrecht 

Nu vraagt u zich vast af wat de gevolgen zijn van de invoering van het betaald ouderschapsverlof als uw kind vóór 2 augustus 2022 is geboren. Ook wanneer uw kind vóór de inwerkingtreding van de wet is geboren kan u aanspraak maken op betaald ouderschapsverlof. Om als ouder aanspraak te maken op betaald ouderschapsverlof voor uw kinderen die vóór 2 augustus 2022 zijn geboren gelden er een aantal voorwaarden.

Allereerst mag uw kind de leeftijd van één jaar nog niet bereikt hebben. Tevens mag u uw volledige recht op ouderschapsverlof nog niet hebben opgenomen. U moet dus nog ouderschapsverlofuren over hebben. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan kan u de openstaande verlofuren dus benutten om betaald ouderschapsverlof op te nemen. 

Hoe kan ik ouderschapsverlof aanvragen? 

Tenslotte is het goed om te weten hoe u uw ouderschapsverlof aanvraagt. U kunt het ouderschapsverlof aanvragen bij uw werkgever. Dit zal u schriftelijk moeten doen en ten minste twee maanden voordat u het verlof wilt laten ingaan.

Uw werkgever mag de aanvraag van het ouderschapsverlof in beginsel niet weigeren. Wel kan de werkgever de verdeling van het opnemen van de verlofuren weigeren als het ouderschapsverlof het bedrijf van de werkgever ernstig in de problemen brengt. De werkgever zal dan samen met u in overleg moeten gaan om een andere verdeling van de ouderschapsverlofuren te bespreken. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.