Mag de camera van mijn buren mijn huis filmen?

Steeds meer mensen schaffen een “slimme” deurbel aan, oftewel een deurbel met ingebouwde camera. Het kan voorkomen dat uw buren zo’n deurbel gebruiken of een gewone camera hebben opgehangen ter beveiliging. Daarbij is het mogelijk dat de camera ook uw huis of uw tuin filmt. Dit kan natuurlijk een onprettig gevoel veroorzaken. In dit artikel wordt uitgelegd wat u kan doen om uw privacy te beschermen als uw buren een camera hebben ophangen.

Mogen mijn buren zomaar filmen?

Het is niet verboden voor uw buren om een camera op te hangen. Wel moeten uw buren zich dan aan bepaalde regels houden, om te voorkomen dat uw privacy in het geding komt. Daarnaast moeten uw buren aangeven dat er gefilmd wordt, bijvoorbeeld met een waarschuwingsbord- of sticker.

Wat mogen mijn buren filmen?

In principe mogen uw buren alleen hun eigen bezittingen filmen. Uw buren mogen dus alleen hun eigen huis, voortuin of voordeur filmen. Openbare gebieden zoals de straat, parkeerplaats of natuurlijk uw deur en voortuin mogen uw buren in beginsel niet filmen. 

Soms mogen uw buren toch meer filmen dan alleen hun eigen zaken. Dit mag alleen als uw buren echt niet anders kunnen, bijvoorbeeld omdat het onmogelijk is om hun voordeur te filmen zonder ook een stukje van uw voordeur in beeld te brengen. Dit geldt ook voor de openbare weg. Als het echt niet anders kan, moeten uw buren ervoor zorgen dat uw perceel of de openbare gebieden zo min mogelijk in beeld komen.

Wat als mijn buren zich niet aan de regels houden?

Als u denkt dat uw buren zich mogelijk niet aan de regels houden, is het verstandig om eerst samen in gesprek te gaan. U kunt uw buren vragen om u te laten zien wat er wordt gefilmd. Ook kunt u uw buren vragen of zij de camera op een andere plek willen hangen. U kunt het gesprek ook voeren samen met iemand erbij die het gesprek in goede banen kan leiden, zoals een mediator, buurtbemiddelaar of wijkagent.

Als uw buren niet met u mee willen werken, zou het kunnen lonen om uw buren een aangetekende brief te sturen met het verzoek om de camera te verplaatsen. Ook zou u een klacht kunnen indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Er kan veel tijd overheen gaan voordat de Autoriteit Persoonsgegevens uw klacht in behandeling neemt. U kunt ook een tip geven bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens kan dan vervolgens onderzoeken of uw buren zich aan de regels houden. Bij het geven van een tip heeft u echter niet de zekerheid dat deze ook in behandeling zal worden genomen.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.