Wat als de bomen van mijn buren hinder veroorzaken?

We kennen allemaal wel het Nederlands spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Het komt regelmatig voor dat de bomen van de buren uw zonlicht ontnemen, te dicht op de erfgrens staan en/of bladoverlast in uw eigen tuin veroorzaken. In dit artikel leggen we uit wat uw rechten zijn als u hinder ondervindt van de bomen van uw buren.

Onrechtmatige hinder

Om na te gaan of u juridisch gezien iets tegen uw buren kunt ondernemen, is het van belang om vast te stellen of de hinder die u ondervindt onrechtmatig is. In de wet staat dat buren geen onrechtmatige hinder mogen toebrengen aan eigenaren van andere percelen. Voorbeelden van situaties die onrechtmatige hinder kunnen opleveren zijn het verspreiden van rumoer en/of stank en het onthouden van licht en/of lucht.

Het is dus alleen mogelijk om uw buren - juridisch gezien - aan te spreken op onrechtmatige hinder. In de rechtspraak zijn er richtlijnen gegeven aan de hand waarvan er kan worden beoordeeld of er sprake is van onrechtmatigheid. Volgens de Hoge Raad moet er gelet worden op de aard, de duur en de ernst van de hinder waarbij alle omstandigheden van het specifieke geval meewegen. Bij iemand die in een bosrijke omgeving woont en klaagt over hinder van een boom, zal er bijvoorbeeld minder snel sprake zijn van onrechtmatige hinder. Ook is een relevante factor of de hinder is ontstaan voor- of nadat u op de plaats bent gevestigd waar de hinder zich voordoet.

Boom te dicht op de erfgrens

Er zijn wettelijke afstanden als het gaat om beplanting van bomen naast aangrenzende percelen. Zo is het niet toegestaan dat een boom binnen een afstand van twee meter van de erfgrens staat. Dit wordt de zogeheten ‘verboden zone’ genoemd. Indien een boom zich in deze verboden zone bevindt, kan u verwijdering van de boom verzoeken bij uw buren.                                           

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze hoofdregel:

  • Er is toestemming door u gegeven voor de beplanting van de boom;

  • De boom is niet hoger dan de schutting;

  • Er staat een afwijkende afstand in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van uw gemeente;

  • De boom staat al 20 jaar op deze afstand van de schutting, waardoor er sprake is van verjaring.

Als de boom van uw buren te dicht op de erfgrens staat en er geen sprake is van één van de bovenstaande uitzonderingsgronden, is het verstandig om in gesprek te gaan met de buren. In dit gesprek kunt u aangeven dat u last heeft van de boom. Als u er onderling niet uitkomt, kunt u de hulp van een mediator of een buurtbemiddelaar inschakelen om tot een oplossing te komen. Wanneer ook dit geen uitkomst biedt, kunt u middels een brief de buren verzoeken om de boom binnen een redelijke termijn te verwijderen. 

Overhangende takken

Wanneer u last heeft van overhangende takken, dan mag u deze niet zomaar zelf snoeien. Ook hiervoor geldt dat u eerst met de buren in gesprek kan gaan en ze een brief kan sturen met daarin het verzoek om de takken binnen een redelijke termijn te verwijderen. Daarbij kunt u ook vermelden dat u zelf de takken zal snoeien als de buren dit niet doen binnen de gestelde termijn. Als u de takken zelf gaat snoeien, mag u alleen de takken weghalen die boven uw grond hangen. 

Doorschietende wortels van bomen van de buren in uw tuin mag u verwijderen zonder toestemming. Het is belangrijk dat u daarbij geen schade veroorzaakt aan de boom. Als dit wel gebeurt, kunnen de buren u hierop aanspreken en een schadevergoeding vragen. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.