Wat als mijn ex zich niet wil uitschrijven van mijn adres?

Als een relatie is beëindigd en u niet langer samen wenst te wonen, is het belangrijk dat degene die vertrekt zich op zijn of haar nieuwe adres laat inschrijven en zich daarmee op het oude adres laat uitschrijven. Helaas komt het voor dat een ex-partner zich niet wil uitschrijven, ondanks dat hij of zij al ergens anders is gaan wonen. Dit kan voor u erg vervelend zijn, aangezien er onterecht iemand op uw adres staat ingeschreven. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uw bijstandsuitkering. In dit artikel leest u wat u daartegen kan doen. 

Gevolgen onterechte inschrijving

Wanneer iemand onterecht op uw adres staat ingeschreven, kan dit negatieve gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u onterechte rekeningen op uw adres ontvangt. Ook voor toeslagen en uitkeringen kunnen er gevolgen zijn. Zo wordt iemand die op uw adres staat ingeschreven meegenomen in de berekening van uw bijstandsuitkering. Dit kan er dus voor zorgen dat u geen of een lagere bijstandsuitkering ontvangt. Daarnaast krijgt u misschien geen of een lagere huurtoeslag als iemand onterecht op uw adres staat ingeschreven, of betaalt u mogelijk hogere gemeentelijke belastingen.

Ga het gesprek aan

Het is belangrijk dat u dit soort gevolgen voorkomt. Dit kunt u doen door allereerst in gesprek te gaan met uw ex-partner. U kunt hem of haar erop wijzen dat de gemeente een boete kan opleggen als de verhuizing niet binnen vijf dagen wordt doorgegeven. Indien u een samenlevingscontract heeft kunt u uw ex-partner ook wijzen op eventuele afspraken die u daarin heeft gemaakt. Het is helaas niet altijd mogelijk om in gesprek te gaan. Indien mogelijk kunt u ook proberen om een mediator in te schakelen. Samen met een mediator kunt u duidelijke afspraken maken.

Schakel de gemeente in

Als uw ex-partner zich nog steeds niet wil uitschrijven, kunt u contact opnemen met de gemeente. De gemeente kan namelijk een adresonderzoek uitvoeren. Dit is een onderzoek waarbij de gemeente uit gaat zoeken of degene die op uw adres staat ingeschreven daar ook daadwerkelijk woont. Als dit niet het geval is, wordt de persoon uitgeschreven. De werkwijze voor het adresonderzoek verschilt per gemeente. U kunt op de website van uw gemeente kijken of daar meer informatie wordt gegeven over wat het adresonderzoek inhoudt. In sommige gemeentes wordt bijvoorbeeld een toezichthouder van de Basisregistratie Personen gestuurd om op huisbezoek te komen en worden er mogelijk (oproep)brieven gestuurd aan de persoon die op uw adres staat ingeschreven.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.