Beslaglegging op uw bankrekening. Mag dat zomaar?

Beslag op uw bankrekening kon voorheen tot grotere problemen leiden, omdat u hierdoor mogelijk uw vaste lasten niet meer kon betalen. Per 2021 zijn de regels omtrent het bankbeslag enigszins veranderd. Zo mag de deurwaarder geen beslag meer leggen op uw gehele bankrekening. In dit artikel leest u meer over het bankbeslag. 

Nieuw beslagvrije bedrag

Sinds 2021 gelden er nieuwe regels voor het beslagvrije bedrag bij bankbeslag. Er wordt nu een berekening gemaakt die afhankelijk is van de woonsituatie. Deze gegevens worden door de deurwaarder zelf opgevraagd in plaats van dat u dit zelf zal moeten opgeven. Hierdoor zal de deurwaarder zelf een berekening moeten maken en vervolgens de hoogte van het beslagvrije bedrag meedelen aan de schuldenaar. 

Bankbeslag

Bij bankbeslag moet er eerst een beslagvrij bedrag worden vastgesteld. Op het moment dat het saldo op de bankrekening hoger is dan het beslagvrije bedrag, dan mag de deurwaarder beslag leggen op de bankrekening. Er mag dus geen beslag worden gelegd op het beslagvrije bedrag. Dit heeft als gevolg dat er geen beslag meer kan worden gelegd op de gehele bankrekening en er dus altijd een bedrag wordt overgelaten om de vaste lasten mee te betalen. Het beslagvrije bedrag is een vast bedrag dat wordt vastgesteld aan de hand van de woon- en gezinssituatie. Het is onder andere van belang of u getrouwd bent en of u kinderen heeft.

Voorkomen beslag

Wanneer wordt aangekondigd dat er beslag zal worden gelegd, dan kan u proberen om een betalingsregeling af te spreken met de deurwaarder. Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat u maandelijks een deel van de schuld zal afbetalen. In dat geval is beslag niet meer nodig. De deurwaarder hoeft echter niet akkoord te gaan met een voorgestelde betalingsregeling, waardoor het voorkomen van het beslag door middel van een betalingsregeling helaas niet altijd zal slagen. Daarnaast zal de deurwaarder in veel gevallen om veel informatie over uw inkomen vragen alvorens überhaupt akkoord te gaan met een regeling. U bent niet verplicht om deze gegevens af te geven, maar uit de praktijk blijkt helaas dat de deurwaarder niet akkoord zal gaan met een regeling zonder inzage in deze gegevens.

Onrechtmatig beslag

Soms kan er sprake zijn van onrechtmatig beslag, bijvoorbeeld wanneer er geen rekening wordt gehouden met het beslagvrije bedrag. Het kan voorkomen dat op het beslagvrije bedrag alsnog beslag wordt gelegd of dat er beslag op de bankrekening wordt gelegd terwijl het saldo op de bankrekening lager is dan het beslagvrije bedrag. In dat geval kan u de deurwaarder een aangetekende brief sturen waarin wordt gevraagd om het beslag meteen terug te draaien. Wanneer dit niet helpt, kan de rechter het beslag tegenhouden of stoppen in een executiegeschil. Het is verstandig om in dit geval een jurist in te schakelen. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een jurist. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.