Verdachte tijdens politieverhoor: dit zijn uw rechten

Wordt u aangemerkt als verdachte en bent u opgeroepen voor verhoor? Dan is het verstandig om uzelf zo goed mogelijk voor te bereiden. U bent niet verplicht om gehoor te geven aan de oproep, maar vaak is dit wel verstandig vanwege een mogelijke aanhouding. Verder heeft u het recht om u bij te laten staan door een advocaat voor en tijdens het verhoor. Dit is niet verplicht, maar het is zeer raadzaam. In dit artikel vindt u informatie over uw rechten en plichten als verdachte tijdens een verhoor. 

Rechten van de verdachte

U wordt ervan verdacht een strafbaar feit te hebben gepleegd en de politie wil u gaan verhoren. Het is belangrijk om te weten dat u als verdachte een aantal rechten heeft. Zo hoeft u bijvoorbeeld geen antwoord te geven op vragen die u worden gesteld. De politie moet dit voordat het verhoor begint aangeven en er moet aan u worden meegedeeld dat u recht heeft op een advocaat. 

Verder heeft u als verdachte onder andere recht op:

  • een tolk als u de Nederlandse taal niet goed spreekt of verstaat

  • het politiedossier te lezen tijdens en na het verhoor (hier kunnen in het belang van het onderzoek uitzonderingen op zijn)

  • een kopie van hetgeen dat u heeft verteld tijdens het verhoor. Dit wordt ook wel uw verklaring genoemd. Als u het niet eens bent met de verklaring, dan moet u dit aangeven bij de politie. Onderteken het formulier pas als u vindt dat alles klopt

  • bijstand van een advocaat voor en tijdens het verhoor

Advocaat verplicht?

U heeft dus recht op bijstand van een advocaat voor en tijdens het verhoor, maar is dit ook verplicht? Het antwoord hierop is nee. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen voor en tijdens het verhoor. Het is echter wel raadzaam om een advocaat in de arm te nemen. Zo kan het in sommige situaties verstandig zijn om gebruik te maken van uw zwijgrecht, maar in andere situaties juist niet. Een advocaat kan u hierover adviseren. Verder mag de advocaat aan het begin en aan het einde van het verhoor opmerkingen maken en vragen stellen om u te helpen. Ook mag de advocaat de politie vragen om het verhoor te stoppen om met u te kunnen overleggen. U mag hier ook zelf om vragen. Verder kan de advocaat de politie vertellen dat u een vraag niet begrijpt, dat u onder druk wordt gezet of dat u door uw gezondheid niet verder kan worden verhoord. Tot slot kan de advocaat ook het verslag van het verhoor met u inzien en controleren of er geen fouten in staan. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een strafrechtadvocaat.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.