Mijn ex-partner houdt zich niet aan het ouderschapsplan, wat nu?

Als de ouders van een kind uit elkaar gaan en beide ouders het ouderlijk gezag over een kind hebben, dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. In het ouderschapsplan worden de afspraken opgenomen die de ouders over de kinderen hebben gemaakt. Hierbij kan men denken aan een omgangsregeling, aan alimentatie(-hoogte) en afspraken over scholing van de kinderen. Als men is getrouwd, dan moet het ouderschapsplan worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Maar wat als de ex-partner zich niet aan zijn of haar afspraken houdt? 

Eerst overleg

Allereerst is het belangrijk om in overleg te treden met uw ex-partner als deze zich niet aan de afspraken houdt. Er kan in onderling overleg worden afgesproken dat de ex-partner zich toch aan de verplichtingen houdt. Komt u er samen niet uit? Dan is het een mogelijkheid om een mediator in te schakelen. Deze mediator kan helpen om een oplossing te bereiken. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een mediator.

Overleg biedt geen uitkomst

Als u er samen met uw ex-partner niet uitkomt, dan kunt u een verzoek tot nakoming van het ouderschapsplan indienen bij de rechtbank. Voordat u de afspraken kunt afdwingen, moet het ouderschapsplan wel rechtsgeldig zijn. Een rechtsgeldig ouderschapsplan bevat afspraken over verplichte onderdelen zoals onder andere een zorgregeling, omgangsregeling en een methode voor het samen beslissen over belangrijke onderwerpen. Daarnaast moet het ouderschapsplan door beide ouders zijn ondertekend. Het verzoek tot nakoming van het ouderschapsplan mag u niet zelf doen. U bent verplicht een advocaat in te schakelen die het verzoek namens u indient. Ook bij het vinden van een advocaat kunnen we u helpen.

Als de rechter beslist dat uw ex-partner de afspraken moet nakomen, dan kan het zo zijn dat de rechter een dwangmiddel inzet. Een voorbeeld hiervan is de dwangsom. Uw ex-partner moet dan elke keer een dwangsom betalen, als hij of zij de afspraak niet nakomt. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.