Hoge_Raad_kleur_optimized2.jpg

Wanneer kies ik voor De Rechtstelefoon of Het Juridisch Loket?

Beide zijn organisaties die gratis juridisch advies geven. Het Juridisch Loket heeft daarbij echter een aantal beperkingen die De Rechtstelefoon niet heeft. Daarnaast is belangrijk om te weten dat De Rechtstelefoon onafhankelijk is en Het Juridisch Loket niet. Wij willen graag dat u zelf een goed geïnformeerde keuze maakt die past bij u, met het onderstaande overzicht willen we u daarbij helpen.

Wilt u meteen juridisch advies van De Rechtstelefoon? U kunt ons bellen op 0900-1966 gedurende werkdagen van 08:30 uur tot 17:30 uur. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn.


 

De Rechtstelefoon

Het Juridisch Loket

Onafhankelijk

De Rechtstelefoon is zonder subsidie, investeerders, belangen van verzekeraars, sponsoren of overheidsbemoeienis volledig onafhankelijk. Zo weet u dat wij altijd alleen voor u opkomen. En voor niemand anders.

Het Juridisch Loket wordt gefinancierd door de Rijksoverheid en is volkomen afhankelijk van die financiering. Daarmee is Het Juridisch Loket als organisatie zeer gevoelig voor wisselende politieke opvattingen.

Gratis juridisch advies

De Rechtstelefoon geeft iedereen juridisch advies, zowel alle particulieren als ondernemers (zie onder). Als u belt naar 0900-1966 betaalt u alleen de gesprekskosten. Leden bellen naar een lokaal nummer.

Het Juridisch Loket geeft een beperkte groep particulieren juridisch advies. Als u belt naar het 0900-nummer betaalt u alleen de gesprekskosten. Er is geen mogelijkheid naar een lokaal nummer te bellen.

Voor alle particulieren

De Rechtstelefoon helpt álle particulieren met hun juridische vraag of probleem. Zonder uitzondering.

Het Juridisch Loket helpt veel particulieren niet. U kunt bijvoorbeeld alleen een afspraak maken bij Het Juridisch Loket als uw inkomen tot de laagste klasse behoort.

Voor ondernemers en ZZP

De Rechtstelefoon adviseert en helpt ondernemers en zzp'ers graag met hun juridische vraag of probleem. 

Het Juridisch Loket geeft géén advies of hulp aan ondernemers en zzp'ers.

Direct advies

De Rechtstelefoon probeert altijd in één telefoongesprek een direct juridisch advies te geven. U krijgt meteen een jurist aan de lijn en hoeft dus ook niet te worden doorverbonden.

Het Juridisch Loket is onduidelijk over wat er precies in welke mate mogelijk is aan de telefoon. In elk geval gebeurt het regelmatig dat er een tweede afspraak wordt gemaakt, daarvoor moet u dan afreizen naar een kantoorlocatie.

Géén inkomenstoets

De Rechtstelefoon helpt ongeacht uw inkomen.

Het Juridisch Loket is, door haar afhankelijkheid, sinds de bezuinigingen van de overheid op juridische bijstand verplicht om een inkomensgrens te hanteren bij het maken van een afspraak.

Landelijke dekking

De Rechtstelefoon helpt in heel Nederland.

Het Juridisch Loket helpt in heel Nederland.

Internationale dekking

De Rechtstelefoon is door de mogelijkheid om lid te worden ook vanuit het buitenland bereikbaar.

Het Juridisch Loket kunt u niet bellen als u zich (tijdelijk) in het buitenland bevindt.

Klanttevredenheid

95,5%

De Rechtstelefoon onderzoekt steekproefsgewijs de klanttevredenheid. Maar liefst 95,5% vindt dat ze goed geholpen zijn met hun persoonlijk juridisch advies. Natuurlijk willen we uiteindelijk graag dat deze score 100% wordt, alles om zo goed mogelijk te helpen.

Het Juridisch Loket onderzoekt haar klanttevredenheid niet, of deze gegevens worden geheim gehouden.

Verdere hulp

De Rechtstelefoon kan indien gewenst of indien nodig doorverwijzen naar verdere rechtshulp, bijvoorbeeld van een advocaat. De Rechtstelefoon heeft voor de controle van advocaten een eigen keurmerk (zie onder).

Het Juridisch Loket kan indien gewenst of indien nodig doorverwijzen naar verdere rechtshulp, bijvoorbeeld van een advocaat. Het Juridisch Loket controleert daarbij niet zelf de kwaliteit van de advocaat.

Keuring van advocaten

De Rechtstelefoon gelooft niet dat alle ruim 17.000 advocaten even goed zijn. Daarom is er het keurmerk Advocaat Partner van de Rechtstelefoon. Bedoeld voor alleen de beste advocaten.

Het Juridisch Loket voert geen controle uit op de kwaliteit van advocaten.

Ruime openingstijden

De Rechtstelefoon is iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 bereikbaar op 0900-1966.

Het Juridisch Loket is iedere werkdag van 09:00 tot 18:00 bereikbaar op haar 0900-nummer.

Netkous_optimized2.jpg