Steeds meer advocatenkantoren failliet door o.a. concurrentie Rechtstelefoon

"Gingen er tot voor kort zelden advocatenkantoren failliet, de laatste jaren maken ook juristen kennis met de harde wetten van de markt. Als gevolg van toenemende concurrentie staan de tarieven onder druk. Een op de vijf kantoren in Nederland zou het water al aan de lippen staan.
Teruglopende omzetten

In mei viel het doek voor het 35 jaar oude Rotterdamse kantoor Kernkamp Advocaten. Teruglopende omzetten en te laat snijden in de huisvestingskosten waren volgens de curator de hoofdoorzaken. In september volgde een kantoor uit Stadskanaal. De Groningse rechtbank verklaarde Henk Jan Hoekman en zijn vrouw, beiden jurist, persoonlijk failliet en sprak een dag later het faillissement over het maatschap van het paar uit. Volgens de curator waren de lasten niet meer te dragen. En over dik een jaar, op 1 januari 2016, trekt het zeven advocaten sterke Haarlemse kantoor van Pim Fischer de deuren dicht. Ook Fischer, bekend om de geëngageerde zaken die hij voor de rechter bracht, redt het niet meer.

Faillissementspraktijk failliet
Je zou denken dat advocaten juist floreren in tijdens van crisis maar de praktijk is anders. Zelfs Pesman Advocaten uit Alkmaar – gespecialiseerd in faillissementsrecht – legde dit voorjaar het loodje na een aantal jaren waarin louter verlies werd gedraaid. Via een pre-pack wist het kantoor weliswaar een deel van de schulden te lozen en een doorstart te maken, maar het beeld is illustratief voor de financiële moeilijkheden waar de branche in verkeert. De problemen worden niet veroorzaakt door een inzakkende vraag maar door uit onverwachte hoeken opduikende concurrentie. Zestig procent van de Nederlandse huishoudens beschikt tegenwoordig over een rechtsbijstandverzekering waar juristen klaar zitten om eerstelijnsadviezen te geven. Daarnaast zijn er tal van online services, zoals Jurofoon, de Rechtstelefoon en het door de overheid gefinancierde Juridisch Loket, waar mensen tegen een geringe vergoeding, en soms zelfs gratis, voor juridische hulp aan kunnen kloppen. Bovendien bezuinigt Den Haag op de gefinancierde rechtsbijstand.

Verschraald toekomstperspectief
Het verschraalde perspectief leidt ertoe dat rechtenstudenten niet langer massaal staan te popelen om de toga aan te trekken. Uit een onderzoek dat Bruins Coaching & Advies – een bureau uit Voorschoten dat juristen helpt het plezier in hun werk te hervinden – begin dit jaar samen met Sdu uitgevers uitvoerde, blijkt dat driekwart van de jonge medewerkers voor zichzelf geen glanzende toekomst weggelegd ziet. Ruim de helft geeft aan een loopbaan buiten de juristerij te overwegen. En bij kantoren die verlies lijden, kiezen advocaten er steeds vaker voor als zzp’er verder te gaan, een proces dat de tarieven verder naar beneden stuwt omdat deze eenpitters een lager honorarium rekenen.

Ondernemen met lef
In De Telegraaf erkende Bas Martens, voorzitter van het toezichthoudende dekenberaad, donderdag de signalen van geldnood. ‘We zitten rechtop,’ zei hij. De sores zouden niet alleen de kleinere kantoren maar ook de grote firma’s parten spelen. Om toch opdrachten te verwerven zouden zij in sommige gevallen tot vijftig procent korting gegeven op hun reguliere uurprijzen. De moordende concurrentiestrijd is inmiddels een hot topic in de advocatuur. Onder de noemer ‘Ondernemen met lef’ kwamen advocaten van middelgrote kantoren vorige week bijeen voor een jaarlijks congres. De tekst van de uitnodiging sprak boekdelen: ‘Moeten we rekening houden met grote aantallen faillissementen? En hoe gaat u er als bestuurder voor zorgen dat u niet tot die kantoren behoort die ten onder aan?’ Daadkrachtig management, visie en een innovatieve strategie werden als recept aangeboden. Het is de vraag wie het medicijn tijdig durft te verstrekken."

Bron: Faillissements Dossier
https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/11293/steeds-meer-advocatenkantoren-failliet.aspx

Rechtstelefoon