Rechtstelefoon

View Original

Mag mijn verhuurder huisdieren verbieden?

Voor veel mensen is het hebben van een huisdier een echte aanvulling op hun leven. Huisdieren hebben ook een andere kant, vooral voor verhuurders. Dieren kunnen stank- en geluidsoverlast veroorzaken en een woning beschadigen. Veel verhuurders kiezen er daarom voor een verbod op huisdieren op te nemen in het huurcontract. Zo’n verbod gaat alleen niet altijd op. We zullen ingegaan op de regels omtrent het huisdierenverbod. Daarna wordt beschreven hoe dit verbod kan worden gehandhaafd en wat dit in de praktijk betekent.

Wat zegt de wet?

In de Nederlandse wet is er niks geregeld over een huisdierenverbod in een huurovereenkomst. Dit betekent dat de verhuurder vrij is om een huisdierenverbod op te nemen in de huurovereenkomst. In principe is dit een geldig verbod en heeft de huurder ingestemd met deze voorwaarde toen hij of zij de overeenkomst tekende. Indien de verhuurder geen huisdierenverbod heeft opgenomen in de huurovereenkomst, kan een huisdier niet op voorhand worden verboden. 

Ik heb toch een huisdier aangeschaft, wat kan mijn verhuurder doen?

Wanneer u ondanks het huisdierenverbod in uw contract toch een huisdier heeft aangeschaft handelt u in principe in strijd met de huurovereenkomst. Wanneer de verhuurder hiertegen wil optreden kan hij of zij niet direct uw huisdier wegdoen, het zal eerst moeten worden voorgelegd aan de kantonrechter.

De kantonrechter zal dan een belangenafweging maken tussen de belangen van de huurder en die van de verhuurder. Aan de ene kant heeft de huurder het recht op een privéleven op grond van het Europese wetgeving. Het hebben van huisdieren valt binnen het recht op een privéleven. Het verbieden van huisdieren in het huurcontract mag daarom alleen als het een redelijk verbod is. Echter, de verhuurder heeft het recht om te bepalen onder welke voorwaarden de huurder in zijn huis mag wonen. Het is aan de rechter om de belangen van beide partijen af te wegen en te beslissen of het huisdierenverbod stand houdt.

Wordt een huisdierenverbod in de praktijk gehandhaafd?

De rechter weegt af hoeveel belang de huurder heeft bij het hebben van een huisdier. Hierbij wordt gekeken naar het verhoogde woongenot door het huisdier en de mate van emotioneel leed wanneer het huisdier weg zou moeten. Daarnaast wordt er gekeken naar het belang van de verhuurder om het huisdierenverbod te handhaven. Hierbij is van belang wat voor soort dier het is, hoeveel overlast of schade het dier in kwestie veroorzaakt en de geschiktheid van de woning voor het hebben van een huisdier. 

Tot nu toe is het nog niet voorgekomen dat de rechter heeft besloten dat het huisdier weg moet of dat de huurder moet verhuizen. Dit lijkt te betekenen dat het belang van de huurder in de meeste gevallen zwaarder telt. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.